Prije 25 godina izašao je jedan od najboljih filmova Davida Finchera

Screenshot: YouTube/20th Century Studios

NA DANAŠNJI DAN prije točno 25 godina u kina diljem svijeta stigao je jedan od najpopularnijih filmova renomiranog redatelja Davida Finchera - satirična drama Klub boraca (Fight Club).

Ova crnohumorna drama s elementima trilera temelji se na istoimenom romanu Chucka Palahniuka i prati neimenovanog Naratora koji, razočaran svojim poslom i društvom u kojem živi, odluči osnovati Klub boraca uz šarmantnog i misterioznog Tylera Durdena. Klub boraca u početku je samo ispušni ventil za muškarce koji se oslobađaju frustracija kroz ulične borbe, no stvari ubrzo izmiču kontroli.

Film je istovremeno kritika ispraznog suvremenog kapitalističkog društva, obilježenog konzumerizmom, nihilizmom i apatijom, ali i psihološki portret protagonista nezadovoljnog životom koji se prepušta životinjskim nagonima i srlja u propast.

Premda Klub boraca nije ostvario veliki uspjeh kada je stigao u kina, uvelike zbog jako lošeg marketinga, kroz godine je dostigao kultni status i postao jedan od filmova koji su obilježili generaciju X i starije milenijalce.

Uz zanimljivu priču, odličan soundtrack (koji je popularizirao Where’s My Mind benda Pixies) i Fincherovu režiju, još jedna stvar koja film čini nezaboravnim su vrhunske glumačke izvedbe. U čast 25. godišnjice jednog od najvećih filmskih hitova kasnih devedesetih, danas ćemo se osvrnuti na karijere glumaca bez kojih bi Klub boraca bio nezamisliv.

Edward Norton - Narator

Screenshot: YouTube/20th Century Studios/Foto: EPA

Edward Norton u filmu je glumio Naratora, nesretnog muškarca čiji život postaje kaotičan nakon što upozna Tylera Durdena. Iako je film podijelio kritičare nakon izlaska, Norton je odmah dobio pohvale za svoju izvedbu, a njegova karijera nastavila je cvjetati i nakon Fight Cluba.

Neka od poznatijih djela u njegovoj filmografiji bili su filmovi Frida (2002), Kraljevstvo nebesko (Kingdom of Heaven, 2005), Iluzionist (The Illusionist, 2006), Kraljevstvo izlazećeg mjeseca (Moonrise Kingdom, 2012) i Birdman (2014). U kasnim 2000-ima počele su ga pratiti kontroverze nakon što se pojavio u Marvelovom filmu Nevjerojatni Hulk (The Incredible Hulk, 2008).

Naime, Norton često prepravlja scenarije filmova u kojima glumi, a za vrijeme snimanja Nevjerojatnog Hulka scenarist Zak Penn nije bio zadovoljan njegovim promjenama. Glumac je zatim šokirao obožavatelje kada je odbio promovirati Marvelov film, zbog čega su nastale glasine da je ušao u sukob s producentima.

Posljednji film u kojem smo ga imali priliku gledati bio je Asteroid City redatelja Wesa Andersona. U prosincu ćemo ga moći vidjeti u biografskom filmu o Bobu Dylanu, nazvanom Complete Unknown, u kojem glumi glazbenika Petera Seegera.

Brad Pitt - Tyler Durden

Screenshot: YouTube/20th Century Studios/Foto: EPA

Brad Pitt utjelovio je nezaboravnog i karizmatičnog Tylera Durdena, koji je kroz godine postao sinonim za buntovništvo i anarhiju. Pittova karijera nakon Fight Cluba eksplodirala je, učvrstivši ga kao jednog od najvećih glumaca svoje generacije.

Pitt je u kasnim devedesetima već bio jedan od najtraženijih holivudskih glumaca, a nakon Kluba boraca njegova slava je dodatno eksplodirala. Pojavio se u blockbusterima kao što su Oceanovih jedanaest (Ocean’s Eleven, 2001), Troja (Troy, 2004), Gospodin i gospođa Smith (Mr. & Mrs. Smith), Nemilosrdni gadovi (Inglorious Basterds, 2009) te World War Z (2013).

Prvog i zasad jedinog Oscara u karijeri donio mu je film Bilo jednom u Hollywoodu (Once Upon a Time in Hollywood) redatelja Quentina Tarantina.

Ove godine pojavio se u filmovima IF i Wolfs, a iduće godine igrat će glavnu ulogu u sportskom filmu F1.

Helena Bonham Carter - Marla Singer

Screenshot: YouTube/20th Century Studios/Foto: EPA

Helena Bonham Carter briljirala je u ulozi Marle Singer, nepredvidive i autodestruktivne žene koja postaje ključna figura u životu Naratora.

Bonham Carter poznata je po ulogama ekscentričnih i kompleksnih žena te po suradnji sa svojim bivšim partnerom Timom Burtonom. Neki od popularnijih filmova u njezinoj karijeri, u kojima je glumila nakon Kluba boraca, bili su Mrtva nevjesta (Corpse Bride, 2005), Alisa u zemlji čudesa (Alice in Wonderland, 2010) i Kraljev govor (The King's Speech, 2010). Ne smijemo zaboraviti ni njezinu ulogu u serijalu Harry Potter, gdje je glumila negativku Bellatrix Lestrange.

Mlađoj je publici poznata i po radu na Netflixovom filmskom serijalu Enola Holmes. Posljednji film u kojem se pojavila bila je drama One Life iz 2023. godine.

Meat Loaf - Robert Bob Paulson

Screenshot: YouTube/20th Century Studios/Foto: EPA

Rock-legenda Michael Lee Aday, poznatiji po pseudonimu Meat Loaf, utjelovio je emotivnog Roberta Boba Paulsona, pretilog muškarca s ogromnim srcem, koji postaje ključni član Kluba boraca i njegova prva kolateralna žrtva.

Iako je Meat Loaf prije svega poznat kao glazbenik, imao je manje uloge u filmovima i serijama, a Klub boraca mu je, uz The Rocky Horror Picture Show, najpoznatiji film u karijeri. Nastupao je i na Broadwayu. Slavni glazbenik preminuo je u siječnju 2022. godine, u dobi od 74 godine. 

Jared Leto - Angel Face

Screenshot: YouTube/20th Century Studios/Foto: EPA

Jared Leto igrao je Angel Facea, mladog i ljepuškastog člana Kluba boraca koji je u dobrim odnosima s Tylerom, zbog čega postaje meta Naratorove ljubomore. 

Klub boraca bio je jedan od prvih filmova u karijeri Jareda Leta. Svjetsku slavu stekao je u ranim 2000-ima, nakon uloga u hitovima Američki psiho (American Psycho, 2000), Rekvijem za snove (Requiem for a Dream, 2000) i Aleksandar (Alexander, 2004). Uloga trans žene u filmu Dobri dileri iz Dallasa (Dallas Buyers Club, 2013) donijela mu je prvog Oscara.

Neki od najgorih filmova u kojima je glumio su Odred otpisanih (Suicide Squad, 2016) i Morbius (2022), a iduće godine glumi u trećem nastavku popularnog znanstvenofantastičnog serijala Tron, nazvanom Tron: Ares. Uz glumu, Leto se bavi glazbom i frontmen je grupe 30 Seconds to Mars.

Holt McCallany - Mehaničar

Screenshot: YouTube/20th Century Studios/Foto: EPA

Holt McCallany igrao je Mehaničara, jednog od odanih članova Kluba boraca i Projekta Mayhem. Iako nije puno pričao, njegov lik predstavljao je lojalnog sljedbenika Tylera Durdena.

McCallany je nakon Kluba boraca nastavio graditi solidnu karijeru u televizijskim serijama i filmovima. Najpoznatiji je po glavnoj ulozi u popularnoj Fincherovoj seriji Mindhunter, u kojoj glumi agenta FBI-a Billa Tencha. Prošle godine igrao je jednu od glavnih uloga u hvaljenom biografskom filmu Čelična kandža (The Iron Claw), a iduće godine pojavit će se u posljednjem nastavku Nemoguće misije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.