Redatelj filma Harry Potter i zatočenik Azkabana odgovorio smatra li ga hororom

Screenshot: YouTube

TREĆI dio iz filmske franšize Harryja Pottera izašao je 2004. godine i promijenio ton budućih nastavaka. Na filmu je radio redatelj Alfonso Cuarón te je napravljen po istoimenom romanu J. K. Rowling.

Harry Potter i zatočenik Azkabana bavi se trećom Harryjevom godinom u Hogwartsu. On, Hermione i Ron istražuju slučaj Siriusa Blacka. Film je, za razliku od prva dva, nešto mračnijeg tona te posjeduje različite horor elemente poput prijetećih dementora, vukodlaka te jezivih i ukletih mjesta.

 

Iako sadrži elemente horora, i dalje se smatra filmom obiteljske fantastike. Redatelj filma u intervjuu za Total Film odgovorio je na pitanje smatra li on da je treći dio horor.

"Definitivno. Kad sam pročitao knjigu, svidjela su mi se dva elementa. Postojao je element horor filma, kao i mračan aspekt toga. Na neki način, kad sam ga radio, bilo je to poput njemačke kinematografije na kraju nijeme ere koja prelazi u razgovornu, primjerice filmovi redatelja Fritza Langa", rekao je Cuarón.

"Možete vidjeti da su neki filmovi Fritza Langa mračniji, ali u isto vrijeme imaju i horor elemente. Još važnije, posebno s Fritzom Langom, kroz žanr je pokušao prenijeti anksioznost svog vremena. Ono što je J. K. Rowling napravila s Potterom, mislim da je to odraz našeg vremena, odraz ljudskog ponašanja", dodao je.