Rolling Stone: Ovo su najbolji znanstvenofantastični filmovi svih vremena

Screenshot: YouTube

ČASOPIS Rolling Stone objavio je popis 150 najboljih znanstvenofantastičnih filmova svih vremena.

Danas nam je teško zamisliti filmsku industriju bez klasičnih priča o svemirskim odisejama, vanzemaljskim stvorenjima i futurističkim distopijama. Od Osmog putnika do Blade Runnera, na samom vrhu popisa, koji je slagalo 17 novinara i kritičara, našli su se filmovi koji su zauvijek oblikovali žanr znanstvene fantastike.

U nastavku otkrivamo koji su znanstvenofantastični filmovi zauzeli prvih pet mjesta na ljestvici.

5. Osmi putnik (Alien)

 

Kultni klasik Osmi putnik, redatelja Ridleyja Scotta, zauzeo je peto mjesto ljestvice. Ovaj znanstvenofantastični horor pratio je posadu svemirske letjelice Nostromo, koja na putu prema Zemlji dobiva poziv za pomoć s nepoznate letjelice. Posada Nostroma odlazi na mjesec na kojem se nalaze letjelica i stotine neobičnih jaja, a iz jednog jajeta izlegne se stvor koji se prilijepi za lice Kaneu (John Hurt), jednom od članova posade. 

Iako Kane na prvu djeluje zdravo pri povratku na Nostromo, iz njegovih prsa izlazi vanzemaljac koji polako počinje loviti ostale članove posade. Jedina osoba koja mu se uspješno suprotstavlja je Ellen Ripley koju utjelovljuje Sigourney Weaver.

Osim što je osvojio niz prestižnih nagrada, poput Oscara i nagrade Saturn, Alien je pretvorio Weaver u svjetsku zvijezdu, a uloga Ellen Ripley i danas joj je najpoznatija uloga u karijeri.

4. Blade Runner

Iako se na premijeri smatrao promašajem, Blade Runner, još jedan klasik Ridleyja Scotta, danas se smatra jednim od najboljih distopijskih filmova.

Film prati policajca Deckarda čiji je posao loviti odbjegle replikante, čovjekolika bića nastala bioinženjeringom, koja održavaju svemirske kolonije. Replikantima nije dopušten život na Zemlji, a pošto ih je gotovo nemoguće razlikovati od ljudi, policijska organizacija Blade Runner zadužena je za lov i ubijanje replikanata koji su napustili svoje pozicije. 

Deckard dobije zadatak likvidirati replikante koji su sletjeli na Zemlju i ubili nekoliko ljudi, ali prije toga je pozvan u tvrtku Tyrell Corporation. Tamo ga izvršni direktor Eldon Tyrell zamoli da testira njegovu asistenticu Rachael, koja je prototip nove verzije replikanata. Deckard se zaljubi u nju i počinje sumnjati u svoju misiju, kao i u prirodu svog postojanja.

Blade Runner se našao na popisu zbog svog utjecaja na sve znanstvenofantastične noir filmove koji su nastali u međuvremenu.

3. Bliski susreti treće vrste (Close Encounters of the Third Kind)

 

Bliski susreti treće vrste prvi je znanstvenofantastični film redatelja Stevena Spielberga i jedan od najuspješnijih filmova 1977. godine, koji je prestigao samo film Ratovi zvijezda: Nova nada.

Priča prati Roya Nearyja, električara iz Indiane, koji nakon bliskog susreta s NLO-om postaje opsjednut vanzemaljcima. Isti NLO primijetio je i trogodišnji Barry Guiler, kojeg odvedu NLO-i. U međuvremenu, vlada i znanstvenici, predvođeni francuskim istraživačem Claudeom Lacombeom, istražuju niz globalnih fenomena povezanih s potencijalnim vanzemaljskim posjetima.

Spielberg je film opisao kao "politički film sa znanstvenofantastičnom pozadinom", a u središtu cijele priče su harmonija i empatija.

2. Stalker

Sovjetski znanstvenofantastični film Stalker, u režiji Andreja Tarkovskog, prati tri glavna lika: Stalkera, vodiča kroz misterioznu i opasnu Zonu, Pisca koji pokušava pronaći inspiraciju, i Profesora koji želi istražiti Zonu kako bi dobio Nobelovu nagradu. Tri lika kreću na putovanje kroz Zonu, neobično područje u kojem ne vladaju zakoni fizike, kako bi pronašli Sobu, dio Zone na kojem se ostvaruju sve želje.

Iako Stalker nema akciju i specijalne efekte na koje smo naviknuli u znanstvenofantastičnim filmovima, kroz godine je postao prepoznat kao jedan od najboljih filmova svih vremena. Mnoge kritičare oduševio je način na koji Tarkovski prikazuje bitne političke, filozofske i psihološke teme.

1. 2001: Odiseja u svemiru (2001: A Space Odyssey)

 

Teško je zamisliti popis najboljih znanstvenofantastičnih filmova svih vremena na kojem se ne nalazi Kubrickov film 2001: Odiseja u svemiru.

Film u četiri čina prikazuje seriju susreta ljudske vrste i neobičnog monolita, koji utječe na samu evoluciju čovječanstva. Film započinje dolaskom prvih ljudi, a završava idućim korakom u evoluciji vrste.
Srž Odiseje u svemiru čine egzistencijalna pitanja s kojima se mnogi ljudi susreću kroz život, kao što su smisao ljudskog postojanja, postojanja Boga i izvanzemaljskog života.

"Šala je oduvijek bila u tome da je 2001: Odiseja u svemiru poput velikog, crnog monolita koji povezuje njezina poglavlja koja se protežu kroz eone: prekrasna, pomno izgrađena, neljudska u svojoj savršenosti i nedokučiva u smislu konkretnog značenja", napisao je Rolling Stone.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.