Samantha je tu, ali ništa drugo nije... Izašla je druga sezona And Just Like That

Foto: Press

Nakon stotinjak epizoda i dva filma, HBO je ponovo pofriškao jedan od svojih najpopularnijih projekata i otvorio novo poglavlje u životu četiri njujorške prijateljice. And Just Like That 2 stigao je na 25. godišnjicu početka prikazivanja Seksa i grada, serije o četiri samosvjesne žene koje su ostajale povezane usprkos svojim razlikama. 

UPOZORENJE! Tekst može sadržavati spoilere!

Žene su uživale u njihovim problemima, a muškarci danas između gledanja serije i bičevanja po leđima - uglavnom biraju ovo drugo, bez obzira na broj udaraca.

S Carrie, Mirandom, Samanthom i Charlotte dogodila se svojevrsna televizijska revolucija. Novi milenij je nastupio, a s njim i prikazivanje ambivalentnih likova, čije smo mane počeli voljeti (sjetite se depresivnog kurvara Tonija Soprana).

U seriji nastaloj prema knjizi spisateljice Candace Bushnell žene su odjednom imale pravo na greške, ljubavne i poslovne neuspjehe, kao i puno pravo da cipele cijene više od majčinstva, jer sve što žele jest zauvijek se zabavljati u “gradu koji nikada ne spava”. 

Shoe must go on…

Tijekom razgovora za vrijeme ručka o seksu, Carrie Bradshaw uspoređuje mušku tjelesnu izlučevinu bijele boje sa “starim prijateljem koji vam ide na živce”, zaključujući kako bi joj “nedostajao da ga više nema".

Upravo tako je pripremljen teren za povratak možda najdosadnijeg lika iz serije, drvodjelca Aidana koji je i u dvadesetominutnim epizodama bio tu da pokupi mrvice nakon Face. A Faca je u prošloj sezoni (nakon što je konačno oženio Carrie) iznenada preminuo od zatajenja srca na sobnom biciklu.

Sve je manje-više isto. Vidljiva je promocija rasne šarolikosti i LGTBQI populacije. Radnja je posvećena sićušnim zapletima, a jaše na slaboj karakterizaciji i razvoju likova. Miranda sa svojom novom partnericom Che odlazi živjeti u L.A., dok se Carrie vraća svom malom stanu s velikim walk-in ormarom. 

Tamo skuži da pećnica ne služi isključivo za ostavljanje stvari (jer ona, zaboga, cijelo vrijeme piše i vodi podcast, ne kuha!). Natjerali su je da snimi audioknjigu svojih memoara - prepričavanje proteklih godinu dana koju je proživjela kao udovica, ali Carrie odjednom ne može govoriti. Dok se pita kako će njen život izgledati u budućnosti, sudbina je tu da joj pošalje nove izazove. Na proslavu godišnjice dolazi samo šačica ljudi, jer netko nije poslao pozivnice. 

Charlotte provodi cijelu epizodu pokušavajući vratiti Chanel haljinu, koju je Lily prodala online. Njena djeca već u pubertetu gaze po patrijarhatu i pljuju po heteroseksualnim normativima ljepote.

Samantha se vratila, ali seksa i dalje nema

Od prošle godine seks je nestao iz naslova i priče, a nestala je i Samantha. Najava druge sezone And Just Like That fokusirala se na povratak Kim Catrall u ulozi raskalašene gutačice muškaraca. Producenti su izdašno platili da se pojavi u jednoj jedinoj sceni i bar na trenutak zadovolji fanove. Cure su u svojim šezdesetima opet utegnute u dizajnerske krpice, Sarah Jessica Parker i dalje šarmantno nosi svaki komad odjeće, jer radi se dakako o najagresivnijem modnom product placementu ikad. 

Svaka nova epizoda 2. sezone stiže četvrtkom pa način na koji se Samantha vratila u seriju morat ćete sami pogledati. Producenti nisu dozvolili uvid u tu scenu ni nekolicini kritičara kojima je druga sezona pokazana u svrhu pisanja recenzija.

Oni koji su je pak vidjeli okarakterizirali su je čudnom, a neki su bili slobodni reći da povratak Samanthe u seriji podsjeća na zaplete filmova horor majstora M. Nighta Shyamalana (The Sixt Sense, The Signs, Old…), insinuirajući da je povratak u najmanju ruku jeziv.

Seks i grad je jedna od planetarno najgledanijih serija, koja je nametala trendove u popularnoj kulturi. Sjetite se samo poplave bezveznih kolumni čije su se autorice furale na Carrie, pa onda svih onih nakinđurenih cura koje su morale uz pomoć dva jamca doći do Manolo Blahnik cipelica.

U spin-off seriji kapitalističko divljanje je još perfidnije, jer nastavak cijedi novac iz naše nostalgije za nekada doista dobrom televizijom. 

Želite gledati I tek tako 2? Sažvačite ga s užitkom kao junk food. Nahranit će vas bez ikakve nutritivne vrijednosti, ali će vam pomoći da sagledate sebe i shvatite koliko ste se promijenili u četvrt stoljeća, imali vi frajera, nebinarnu trebu ili sto pari cipela. Nebitno. Puno je stvari koje ne možete raditi isto s 30 i 50 godina. Gledanje serije nije jedna od njih.