Šef Netflixa odgovorio bijesnim fanovima: "Mi nikada nismo otkazali uspješnu seriju"

Foto: Epa, YouTube

DIREKTOR Netflixa Ted Sarandos je na kritiku fanova zbog navodnog otkazivanja mnogima omiljenih serija kao što su 1899 i Warrior Nun odgovorio tvrdnjom da Netflix nikada nije otkazao uspješnu seriju.

Sarandos tvrdi da neke serije otkazuju jer nema dovoljno publike. "Mi nikada nismo otkazali uspješnu seriju, a puno je bilo serija koje su imale malu publiku, a dosta velik budžet", rekao je Sarandos u razgovoru za Bloomberg.

"Ključ je u tome da serije s malim budžetom budu usmjerene na manji dio publike, a da se za većinu snimaju serije s visokim budžetom. Ako to postignete, onda imate uspješan posao", pojasnio je.

 

Zašto otkazuju serije?

Mehanizam kojim Netflix odlučuje hoće li neka serija opstati ili će se otkazati je zapravo vrlo jednostavan. Forbes tvrdi kako se Netflix najviše oslanja na to koliki je postotak ljudi odgledao seriju od početka do kraja i svaka koja pređe 50 posto ima veliku šansu dobiti svoj nastavak.

Na žalost fanova serije 1899, ta serija je dogurala samo do 32 posto i zbog toga je podložna otkazivanju, bez obzira na to što je jedan dio korisnika njome oduševljen. Netflix ne želi bacati novac i ulagati u serije koje većina publike ne može odgledati do kraja i stvar je čisto poslovne odluke.