The Last of Us samo je početak. 10 serija koje nastaju po videoigrama

Foto: Press

VIDEOIGRE su novi izvor inspiracije Hollywooda i brojnih streaming servisa u vječnoj potrazi za originalnim sadržajem. 

Iako nas je povijest naučila da adaptacije videoigara ne završavaju uvijek najbolje, mnogo bi se toga moglo promijeniti jer u pripremi je gomila novih serija iza kojih stoje uistinu talentirani ljudi koji su posao shvatili ozbiljno. Osim toga, The Last of Us pokazao nam je kako ne zabrljati, a nadamo se da će autori nadolazećih serija iz toga izvući korisne lekcije. 

Izabrali smo deset nadolazećih serija koje se snimaju, pri kraju su snimanja ili su tek u pripremi. 

Fallout

Fallout je jedan od zahvalnijih predložaka zbog priče koja se praktički mora držati tek atmosfere i određenih zakonitosti svijeta stvorenog u igri, a ne nužno radnje ispričane u brojnim nastavcima.

Ono što Fallout čini posebnim jest specifična retrofuturistička vizija postapokalipse kojom prevladavaju reference na pedesete godine prošlog stoljeća i stanovnike bunkera koji postepeno napuštaju sigurnost skloništa i upoznaju svijet koji je nastao na ruševinama nuklearnog rata. 

Seriju će za Amazon Prime razviti Lisa Joy (Pushing Daisies, Westworld, Reminiscence) i Jonathan Nolan (Memento, Interstellar i Batman trilogija koju je napisao s bratom, slavnim redateljem Christopherom Nolanom), a u glavnim će se ulogama pojaviti Walton Goggins, Ella Purnell i Kyle MacLachlan. 

A Plague Tale

Radnja priče smještena je u Francusku u 14. stoljeću, u periodu tijekom Stogodišnjeg rata, a sve se vrti oko 15-godišnje Amicije de Rune i njezinog brata Huga koji pokušavaju pobjeći od vojske, pripadnika Inkvizicije i hordi štakora koji šire kugu.  

Priča daje dovoljno prostora da ju scenaristi kvalitetno prošire, nadograde i pretvore u nešto što će na malim ekranima funkcionirati možda i bolje nego u videoigri. 

Adaptaciju igre producirat će francuski medijski konglomerat Mediawan koji će uz pomoć tvoraca igre snimiti što vjerniju ekranizaciju igre koja je u dva dijela pokazala da ova priča ima i više nego dovoljno potencijala za širenje. 

Mass Effect

Malo je videoigara koje su u tri nastavka (Andromedu nećemo spominjati) uspjele stvoriti toliko razrađenu priču koja je jedva obuzdana klasičnim akcijskim RPG-om i oduvijek je djelovala kao nešto što bi još bolje funkcioniralo kao TV serija. 

Iako su mnogo toga posudili ne samo od brojnih SF serija, filmova i knjiga već i videoigara, svijet Mass Effecta detaljno je napisana priča koja prati kapetana ili kapetanicu Shepard i vojsku izvrsno napisanih međuplanetarnih suboraca koji se bore protiv drevnog neprijatelja čiji povratak prijeti uništenjem cijele galaksije. 

Teško je zamisliti da bi ovakav predložak mogao zaživjeti u bilo kojem drugom formatu osim serije. Tim više jer je u godinama nakon izlaska rezultirao serijom romana, stripova, mobilnih igara, animiranim filmom i tematskim parkom. Šuška se da bi Sheparda mogao zaigrati Henry Cavill, ali sve što stvarno znamo jest da će se serija adaptirati za Amazon. 

Disco Elysium

Igra koju je napisao i dizajnirao estonski romanopisac Robert Kurvitz od samog je početka bila više kvalitetno napisan roman nego videoigra i sve što smo vidjeli već je na prvi pogled djelovalo kao da zavrjeđuje ekranizaciju. 

Radnja je smještena na Elysiumu, svijetu sa šest tisuća godina dugom poviješću i nacijama koje prate jednu od četiri glavne ideologije: komunizam, fašizam, moralizam i ultra liberalizam. Sve te ideologije i povijesni događaji isprepletu se u trenutku kada se pijani detektiv s amnezijom Harrier Du Bois probudi u hotelskoj sobi i započne istraživati slučaj ubijenog vođe plaćenika koji je nastradao tijekom pokušaja gašenja štrajka lučkih radnika. 

Besmisleno je i započinjati objašnjavati slijed događaja jer pravo je pitanje može li i televizijska serija obuzdati gomilu građe koju je Kurvitz potrpao u ovu igru. Za adaptaciju videoigara specijalizirani dj2 Entertainment preuzeo je produkciju, ali sve je još uvijek u povojima. 

God of War

Ovo je još jedna ambiciozna Sonyjeva franšiza s ogromnom bazom fanova koja bi, odrade li posao kako treba, mogla rezultirati uistinu kvalitetnom fantasy serijom. Tim više jer priča o Kratosu ima toliko materijala da bismo, ovisno o uspjehu, pred sobom mogli imati barem pet sezona. 

Međutim, serija koju Mark Fergus i Hawk Ostby (The Expanse) planiraju za Amazon koncentrirala bi se na nordijskoj fazi priče u kojoj već stari i prekaljeni junak sa sinom baulja Midgardom i pokušava zaustaviti Ragnarok koji prijeti uništenjem cijelog svijeta. 

Serija je odobrena tek u prosincu prošle godine, tako da u ovoj fazi nemamo puno informacija o planovima. 

Alan Wake

Priča o piscu horor romana Alanu Wakeu u prva je dva nastavka bila simpatičan hommage hitovima Stephena Kinga. Ne pretjerano originalna, ali zabavna horor priča prepuna općih mjesta u ovom tipu zabave. No planovi koji su započeli još krajem 2018. s vremenom su postali ambiciozniji, a u svibnju 2022. AMC je potvrdio da su preuzeli razvoj serije. 

Osim toga, budući da je Remedyjev naslov Control smješten u istom univerzumu, svijet Alana Wakea dobio je potpuno novu dimenziju i stvari bi mogle postati daleko kompleksnije od onoga što smo imali prilike vidjeti u prvoj igri i spin-offu American Nightmare. 

Horizon

Horizon je vrlo specifična postapokaliptična priča u kojoj plemena nastala na ruševinama nekadašnje civilizacije vode borbu protiv mehaničkih dinosaura i životinjolikih robota koji vladaju svijetom. 

Ova rečenica mnoge bi mogla automatski odbiti jer djeluje poprilično debilno, ali zapravo je riječ o kvalitetno napisanom SF-u koji uspijeva opravdati apsurdnu premisu koja ne samo da je savršeno funkcionirala kao zaplet igre već djeluje i kao nešto što bi se moglo razviti u suvislu TV seriju. 

Tvorac Netflixove adaptacije bit će Steve Blackman koji iza sebe već ima The Umbrella Academy, Altered Carbon, Legion, Outsiders i Fargo. I dok tvorac obećava, Netflix ima naviku brljaviti s adaptacijama pa postoji golema skepsa oko toga što će napraviti s ovim predloškom.  

Life Is Strange

Square Enixova avantura u nastavcima oduševila je igrače izvrsno napisanom pričom koja više-manje već i djeluje kao serija pa ne bi trebalo biti previše problema u tome da profunkcionira i u igranom formatu. Tu je i nagrada Peabody koju je igra osvojila, pa i to ide u prilog kvaliteti scenarija. 

Priča prati 18-godišnju Maxine i njezine vizije katastrofe koja razara njen rodni grafić Arcadia Bay. Malo triler, malo SF i jako teen. U kolovozu 2021. Shawn Mendes potvrdio je da će biti izvršni producent serije, a nadgledat će i izbor glazbe. Kompanija Anonymous Content (Mr. Robot, 13 Reasons Why, Defending Jacob) preuzet će produkciju serije. 

Twisted Metal

S budžetom od preko 70 milijuna dolara, ova akcijska humoristična serija djeluje kao ambiciozan projekt za Peacock, a radnja prati vozača koji pokušava dostaviti paket. Problem je to što dostava uključuje vožnju postapokaliptičnom pustinjom prepunom divljaka koji ga pokušavaju spriječiti. 

Mlađi gledatelji vjerojatno neće biti ni svjesni da je ovo adaptacija franšize koja od 2012. nije imala novi nastavak. Prije 11 godina Sony je pokušao snimiti filmsku adaptaciju, ali pet godina kasnije su odustali od te ideje. 

Ovog puta radi se o seriji iza koje stoje Rhett Reese i Paul Wernick (Zombieland, Deadpool, 6 Underground), a u glavnim su ulogama Anthony Mackie, Stephanie Beatriz, Thomas Haden Chruch, Will Arnett i Richard Cabral. 

Assassin's Creed

Svi smo oduvijek znali da Assassin's Creed ima apsolutno sve potrebno za kvalitetnu adaptaciju. No problem je u tome što je priča o tisućljetnoj borbi između plaćenih ubojica i templara toliko kompleksna i zapetljana da bilo koji kratki format jednostavno ne može dati dovoljno prostora da ispričate bilo što osim zapleta. 

Film iz 2016. s Michaelom Fassbenderom u glavnoj ulozi to je i dokazao jer, unatoč uistinu kvalitetnoj ekipi, nije uspio ni načeti priču, a kamoli je kvalitetno ispričati. 

Izvršni producenti Jason Altman i Danielle Kreinik (Mythic Quest) na sebe su preuzeli ovu tešku misiju, a iza svega stoji Netflix. Osim toga, u pripremi je još i animirana serija koja bi trebala dodatno proširiti kompleksnu priču koja kombinira fikciju i stvarne povijesne događaje.