Tiktoker Andro otkrio nam je što se isplati gledati i čitati ovoga ljeta. Evo popisa

Foto: Andro Anić/IMBD

OSIM za kupanje i izlaske, ljeto je i idealno vrijeme za uživanje u opuštajućim aktivnostima koje uključuju čitanje knjiga i gledanje filmova i serija. Kako bismo vam olakšali potragu za kvalitetnim naslovima, kreatora sadržaja Andru Anića (@hey.andro) zamolili smo da nam otkrije što on ovih dana gleda i čita.

"Ljetni izbor sam podijelio u dvije kategorije - odnosno tri medija. Televizija, filmovi i knjige. Televizija je moja prva i jedina ljubav pa u ovome izboru posvećujem posebno mjesto. Mnogi ne znaju da TV-kuće ljeti imaju tzv. ‘hladan pogon’; manje je programa uživo i pojedinih sezonskih emisija, a više kvalitetnih filmova i serija koje se otkupljuju posebno za potrebe emitiranja tijekom ljeta", rekao nam je.

"Nema hitova koji su vrijedni karte u kinu, preporučujem ljetna kina"

Za razliku od prošloga ljeta, kada su kino dvorane bile prepune zbog dva hita - Oppenheimera i Barbie, Andro kaže da je izbor ove godine podbacio. 

"Nema prevelikih hitova koji su vrijedni karte u kinu. Ono što preporučujem za razliku od multipleksa su ljetna kina - u Hrvatskoj ih ima na desetke, a pojedini gradovi imaju projekcije na trenutnim lokacijama. Savjetujem svima da uvijek dobro prouče izbore jer se mijenjaju iz tjedna u tjedan, a pojedini mogu biti zanimljivi. Ljetna kina poznata su po tome da filmovi koje emitiraju nisu nužno blockbusteri ili izlizani hitovi, pronađe se iznimno dobrih filmova", pojašnjava.

"Vjerujem da će čitatelji Indexa barem malo inspiracije pronaći u ovome popisu i neće ostati zakinuti za dobro raspoloženje zbog visokih temperatura. Najveći pozdrav šaljem oštrim i strogim komentatorima za koje se nadam da će barem djelomično odobriti moj ljetni izbor", poručuje naš sugovornik.

Što je sve odabrao, doznajte u nastavku.

Filmovi i serije

1. Glass Onion: A Knives Out Mystery (Netflix)

Ovaj Netflixov film pravo je zagrijavanje za ljeto. Brojna poznata glumačka postava puna zvijezda na čelu s Danielom Craigom koji se vraća u ulozi pametnog detektiva Benoita Blanca. Radnja filma odvija se na privatnome otoku u Grčkoj, a u fokusu je misterij lažnog ubojstva. Film je prepun obrata i intriga i fenomenalne završnice koju još nisam doživio. Svakako će vam se svidjeti ako volite spoj drame, misterije i komedije.

2. Turska serija Mostovi života (Nova TV)

Mnoge pratitelje iznenadio sam objavom da sam počeo gledati tursku seriju (kao da nemam što pametnije raditi ovoga ljeta). Garantiram vam, ovo nije "još jedna turska serija" i ovo je prvi put da mi je ovakva serija držala pažnju. Radnja je iznimno zanimljiva i temelji se na životnoj priči djevojke koja je odrasla u liberalnoj obitelji nakon što se zaljubila u muškarca iz konzervativnog okruženja.

Seriju gledajte na Novoj TV, ali ako ćete doživjeti napetost koju jednostavno morate presjeći, na servisu YouTube pronađite cijelu seriju u preko 60 epizoda.

3. Olimpijske igre u Parizu

Televizijski spektakl kreće od 26. srpnja do 11. kolovoza kada se održavaju Olimpijske igre u Parizu. Vjerujem da će nakon pandemijskih OI-ja ovogodišnje imati veleban karakter. Imamo mnogo predstavnika i bit će uzbudljivo pratiti rezultate. Ovo je idealna prilika na najvećim vrućinama u klimi i zatvorenome pratiti uzbudljive sportske kategorije i doživjeti novu generaciju sportaša.

4. Besplatne domaće serije i filmovi

Platforma HRTi pripremila je ovo ljeto katalog brojnih dramskih i humorističnih domaćih serija. Od Dnevnika velikog Perice, Gruntovčana, Velog Mista pa sve do svih sezona Bitanga i princeza i domaćih filmova - sve to moguće je pogledati besplatno na platformi HRTi.

5. Izvrnuto obrnuto 2 (Cinestar)

Nakon prijedloga turske serije u kategoriji televizije, bit ću toliko hrabar na ovaj popis svima predložiti i animirani film. Ovaj Disney i Pixar hit u drugome nastavku me oduševio (prvi nisam ni gledao). Radnja je jako zanimljiva i za više uzraste, a šaljive dosjetke u filmu popravit će vam filmsku večer.

Bonus: The White Lotus (MAX)

Nije na odmet ponovno pogledati, ako još niste. Zarazne intrige i prava ljetna atmosfera odmora bogatih koja je sve samo ne to. Ova je serija već godinama na samome vrhu serija od kojih se očekuje novi nastavak. Zasad su objavljene 2 sezone, a brojni ljubitelji ovoga serijala često se ne mogu odlučiti koja im je sezona draža. Treća sezona upravo je u tijeku snimanja, a očekuje se objava početkom 2025.

KNJIGE

1. Kafić na kraju svijeta

Ako niste knjigoljupci, možda najbolje krenite s ovim naslovom. Ova knjiga pružit će odgovore na neka egzistencijalna pitanja o kojima često i sami brinemo. Iznenadit će vas način na koji je ispričana priča kao i lakoća čitanja. Riječ je o priči koja propitkuje smisao života kroz životne mudrosti - Strelecky je čak napisao i nastavak ove knjige, ali prvo pokušajte pročitati ovu. Ovaj naslov prije nekoliko godina osvojio je svjetske police i postao bestseller koji je držao poziciju dvije godine zaredom. Knjiga je iznimno kratkoga formata i uspjet ćete ju pročitati kroz jedno poslijepodne.

2. Atomske navike

Ovo je već treću godinu zaredom jedna od najčitanijih knjiga popularne psihologije. Teško je reći da nije riječ o još jednom "self-helpu", ali riječ je o knjizi koja nudi svojevrsni mozgovni reset o tome kako gledamo na posao, život i druge aspekte života u kojima možda nekada pronalazimo tjeskobna vremena. Knjiga se lako čita i možete ju pročitati u dva popodneva.

3. Savršeno ubojstvo: Dnevnik dobre cure

Jedan krimić za kraj - prvijenac ove autorice. Ako ste mislili da se za istraživačke projekte u srednjoj školi uzimaju samo teme koje su lagane - varate se. Spletom okolnosti protagonistica za upravo taj projekt istražuje ubojstvo zbog kojeg se uplela u tajne krugove koji za nju mogu imati brojne posljedice.

4. Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima

Još jedno pitko štivo koje pritišće ljetnu "reset" tipku. Autori su Ichiro Kishimi i Fumitake Koga koje nazivaju japanskim književnim fenomenima. Ova knjiga zapravo je kratko putovanje razgovora filozofa i pisca koji udruže misli kako bi odgovorili na mnoga egzistencijalna pitanja u obliku dijaloga.

Ono što ovu knjigu čini iznimno posebnom je količina informacija i vrijednosti koje se prepričavaju, a koje su univerzalne za bilo koji period života. Preispituje se sreća, tijek života i ostvarivanje ciljeva u budućnosti. Ne brinite, nije riječ o još jednom self-helpu, već o dubokim filozofskim razgovorima koji će vas zasigurno intrigirati i potaknuti na daljnje razmišljanje.

5. Tkanje života

Nakon dvije beletristike i dvije publicistike, još jedna iz popularne psihologije. Ovoga puta hrvatski klasik. Obavezno nabavite novo, prošireno izdanje. Prisjećamo se Mirjane Krizmanić koja je uvijek njegovala iznimno izravan pristup svakodnevnim životnim situacijama. Ovo je jedan od najprodavanijih naslova u zadnjih 30 godina hrvatske književnosti.

Knjiga stavlja fokus na brojne važne životne situacije i odluke, a najviše prijateljstva, odabiru životnog partnera, vjeri, međuljudskim odnosima i borbi sa samim sobom. Ovaj će vas naslov potaknuti na razmišljanje o tome kako doživljavamo vlastite emocije, neuspjehe i druge teške životne situacije. Knjiga je pisana kroz duhovitost autorice, a sigurno će se svidjeti svim uzrastima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.