Tim Burton htio se povući iz filmske industrije nakon neuspjeha ovog filma

Foto: EPA/Screenshot: YouTube/Disney

REDATELJ Tim Burton u nedavnom je intervjuu za Variety progovorio o lošem iskustvu na setu filma Dumbo, zbog kojeg je skoro otišao u mirovinu.

Njegova igrana adaptacija Dumba iz 2019. godine podijelila je kritičare i nije ostvarila dovoljno velik profit za Disney, zbog čega je Burton htio odustati od svega. No, njegov rad na Netflixovoj seriji Wednesday i nastavku Beetlejuicea vratili su mu ljubav prema režiji, piše IndieWire.

"Iskreno, nakon Dumba stvarno nisam znao što dalje. Mislio sam da bi to moglo biti to. Mogao sam se povući ili biti... pa, ne bih ponovo bio animator, s time sam gotov", izjavio je Burton. 

"Ali, ovo me ponovo napunilo energijom", rekao je redatelj o radu na filmu Beetlejuice Beetlejuice. "Često, kad se nađeš u Hollywoodu, pokušavaš biti odgovoran oko budžeta i svega ostalog, ali ponekad se možeš izgubiti u tome. Ovo mi je potvrdilo da trebam raditi ono što želim jer će onda svi imati koristi."

Nezadovoljstvo s Disneyjem

Burton se također osvrnuo na svoju karijeru u Disneyju, gdje je u 80-ima počeo raditi kao animator i dizajner. Redatelj je izjavio da mu se nisu sviđale promjene svaki put kada bi na čelo Disneyja došao novi šef jer je imao osjećaj kao da radi za tri različite kompanije.

"U 80-ima ste imali zgradu za animatore koja je bila dizajnirana specifično za umjetnike. No, do 1986. godine, ja sam bio jedini umjetnik tamo jer su sve umjetnike izbacili i smjestili u skladište u Glendale. Zgradu su zatim preuzeli izvršni direktori", prisjetio se Burton. "Davno sam viđao ovakve tranzicije. A sada, tu su velike franšize i manje je malih stvari. To mi se ne sviđa, ali tako je kako je."

Redatelj je o svom nezadovoljstvu s Disneyjem pričao i 2019. godine, nakon premijere Dumba.

"Moja je povijest takva da sam tamo započeo karijeru. Nekoliko su me puta angažirali i otpustili. Cijela situacija s Dumbom razlog je zašto mislim da je moja suradnja s Disneyjem gotova. Shvatio sam da sam ja bio Dumbo, da sam radio u ovom užasnom velikom cirkusu i da sam trebao pobjeći. Taj film je na određeni način prilično autobiografski", rekao je tada renomirani redatelj.

Burtonov najnoviji film, Beetlejuice Beetlejuice, u kinima će biti dostupan od 4. rujna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.