Zvijezde Dune 2 otkrile su nam detalje o najiščekivanijem filmu godine

Foto: Profimedia

JEDAN od najiščekivanijih filmova godine svakako je drugi dio epskog SF spektakla Dune. I dok ćemo s objavom recenzije morati malo pričekati, sudjelovali smo na virtualnoj konferenciji za novinare na kojoj smo uspjeli doznati još neke zanimljive detalje o nadolazećem filmu. 

Osim redatelja Denis Villeneuvea, pojavile su se i zvijezde filma Zendaya, Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson, Austin Butler, Florence Pugh, Josh Brolin, Stellan Skarsgard i Lea Seydoux. 

Razgovor je otvorio Villeneuve rekavši kako je dvojka prva prilika koju je u karijeri imao da se vrati svijetu koji je stvoren i pokuša sve odraditi bolje nego u prvom pokušaju. O povratku je pričao i glavni glumac Timothee Chalamet koji se osvrnuo na izazove igranja likova koji se razvijaju i mijenjaju iz filma u film: "Paul Atreides se u ovom dijelu pretvara u čovjeka kakav sudbina želi da bude i to na načine od kojih neke možda i ne želi. Suočava se sa strahovima vezanim za ljubav i svoje mjesto među Fremenima."

Zendaya je pak govorila o odnosu Paula i njezinog lika Chani: "Ona u Paula vjeruje, ali ne na način kao i ostali. Vjeruje u osobu, a ne njega kao mesiju ili proročanstvo. Upravo zbog toga joj je teže otvoriti se za ideju ljubavi, pogotovo prema njemu jer dolazi u, za nju, najgorem obliku."

Austin Butler: To je bilo istraživanje mračnih strana sebe samoga"

Jedan od novih likova je i Feyd-Rautha Harkonnen, potencijalni nasljednik trona kuće Harkonnen, kojeg glumi prilično maskirani Austin Butler, a nas je zanimalo koje je aspekte lika najviše želio istražiti. 

"Na neki način, to je istraživanje mračnih strana sebe samoga. To je u jednu ruku izazov, ali i prilika da se igram s likom koji se toliko razlikuje od mene samoga. Osim toga, zanimljivo je igrati nekoga tko razmišlja osam koraka unaprijed i igra šah, imajući pritom jasnu viziju onoga u što vjeruje. Uživate u tome iako izvana ne djeluje kao netko u čijem biste društvu uživali", rekao je Butler. 

Stellan Skarsgard više je puta isticao da mu je ova fizička transformacija teško pala pa smo pitali koliko je bilo izazovno vratiti se ovom liku koji je izazov i glumački, ali i fizički: "Ideja je bila stvoriti nešto veliko i moćno što će se urezati u pamćenje pa ne treba snimati puno scena jer ovo nije nešto što želite raditi svaki dan, ali u isto vrijeme želite stvoriti i snažnu sliku kako ne biste previše pričali jer ne želite previše pričati."

Villeneuve se nadovezao rekavši kako je bilo izuzetno bitno da većina efekata i scenografije fizički postoji te da se ne oslanjaju previše na CGI: "Dolazim iz svijeta dokumentaraca i inspirira me stvarnost. Ovaj svijet ne bih mogao stvoriti u virtualnom okruženju. Volim opipljivost i upravo je to stvorilo temelje za toliko kreativnosti tijekom snimanja."

To se posebno odnosi na scene jahanja pješčanih crva koje su prisutne u novom filmu i koje su bile izazov ne samo kao specijalni efekt već i za glumce. 

"Ne želim otkrivati sve što se događalo u kuhinji, ali reći ću samo da je bilo puno mašinerije i puno pijeska koji vam puše ravno u lice", rekao je Chalamet. 

Redatelj je za kraj odlučio i podijeliti što želi da gledatelji dožive u kinima: "Ideja je bila stvoriti snažniji i puno emotivniji film nego je to bio slučaj s jedinicom. Nadam se da će ljudi osjetiti tu emociju."