4 apsolutno najgore namirnice za žgaravicu

Foto: Shutterstock

NAKON što je nedavno objavljeno da žgaravica povećava rizik od raka jednjaka, porastao je interes javnosti za prevenciju neugodnog osjećaja žarenja i peckanja, koji se najčešće javlja nakon konzumacije određene hrane.

Ako još uvijek niste ustanovili koje namirnice vam uzrokuju refluks kiseline, u nastavku donosimo popis najčešćih okidača.

Začinjena hrana

Ako živite avanturistički, dvaput razmislite hoćete li to prenijeti i na svoje kuhanje. Začinjena hrana sadrži kapsaicin, spoj koji može iritirati sluznicu vašeg jednjaka i uzrokovati da hrana duže stoji u vašem želucu, povećavajući žgaravicu.

Pikantne začine zamijenite blažima kao što su sol, ružmarin, origano, timijan, bosiljak i đumbir.

Pržena hrana

Pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno za srce. Hrana s visokim udjelom masti, poput pržene hrane, stimulira žučne soli koje iritiraju jednjak i mogu olabaviti sfinkter koji štiti vaš jednjak od pojačane želučane kiseline.

Citrusi

Iako su citrusi bogati vitaminom C, naranče, limun i grejp nisu naročito blagi prema gornjem gastrointestinalnom traktu. Budući da imaju visok udio limunske kiseline, citrusi mogu povećati proizvodnju želučane kiseline koja je ključni krivac za osjećaj žarenja u prsima.

Kava i kofein

Kava daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentriramo, ali istovremeno može povećati razinu kisele želučane sekrecije i opustiti donji ezofagealni sfinkter, što omogućuje kiselinama da se vrate u jednjak.

Ako se borite sa žgaravicama, pokušajte postupno smanjiti kavu i odaberite napitke s niskim sadržajem kofeina kao što su kava bez kofeina, čaj ili voda s prirodnim okusom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.