Foto: Shutterstock
ZNATE li da postoji puno bolji izvor omega-3 masnih kiselina od ribljeg ulja? Superiorni izvor omega 3 masnih kiselina je mali račić kril!
Kril obitava u čistom Antarktičkom moru, a njegovo ulje bogat je prirodni izvor omega-3 masnih kiselina. Ulje račića krila sadrži višestruko bolje iskoristive omega-3 masne kiseline (eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA)), nego riblje ulje. Naime, ulje antarktičkog krila sadrži omega-3 masne kiseline vezane na fosfolipide, strukturu identičnu našim staničnim membranama. Takva struktura omogućuje veću bioraspoloživost omega 3 masnih u organizmu, bolju i bržu apsorpciju te ugradnju u ciljana tkiva.
Omega-3 masne kiseline iz ulja krila vezane za fosfolipide osiguravaju znatno veću učinkovitost od ribljeg ulja. Uz to, račić kril prirodno sadrži i snažni antioksidans astaksanthin, koji štiti ulje od oksidacije i degradacije. Zbog svoje specifične strukture, ulje krila je površinski aktivna komponenta koja se miješa sa vodom čime smanjuje pojavu neugodnog refluksa koji se uobičajeno javlja prilikom konzumacije ribljeg ulja, odnosno oblika u kojem su omega-3 masne kiseline u trigliceridnom obliku.
Studije provedene na ljudima i životinjama pokazale su da omega-3 masne kiseline vezane za fosfolipide, poput onih u ulju račića krila, imaju značajno bolju apsorpciju i viši stupanj ugradnje u ciljana tkiva od metilnih i etilnih estera ili triglicerida omega-3 masnih kiselina kakve obično nalazimo u ribljem ulju te je stoga za isti učinak potrebna manja doza masnih kiselina iz račića krila u usporedbi s konvencionalnim ribljim uljem.
Dugolančane omega-3 masne kiseline (EPA i DHA) imaju sljedeće povoljne učinke:
- antiaritmičko djelovanje
- smanjenje triglicerida
- antiaterosklerotski učinci
- protuupalno djelovanje
- antitrombotički učinci
- blago hipotenzivno djelovanje
Utjecaj omega-3 na razvoj mozga, raspoloženje, funkcije uma i ponašanje je područje za koje se pokazuju sve veće zanimanje. Odrasle osobe imaju također koristi od prehrane bogate omega-3 kiselinama - pokazuju poboljšanje kod učenja i pamćenja te otpornost prema depresiji, bipolarnom poremećaju, šizofreniji, demenciji, disleksiji i poremećaju nedostatka pozornosti.
U zemljama gdje je prehrana bogata ribama kao što su to otok Okinava i Japan, stopa ljudi koji pate od mentalnih poremećaja je značajno niska.
Izvor: Fit-team