Video: Evo kako možete raditi zgibove i propadanja ako niste dovoljno snažni

Foto: Shutterstock



USPOREDIMO li potpune početnike koji se prvi put susreću s nekim oblikom vježbanja u teretani, možemo vidjeti kako se ljudi mogu značajno genetski razlikovati kada je u pitanju snaga i ostale tjelesne sposobnosti. Primjerice, dok će neki rekreativac početnik moći napraviti 3-4 potpuno ispravna zgiba, drugi se neće uspjeti podignuti niti jednom, a oboje nisu nikada vježbali. Rekreativcima koji započinju vježbanje od nule to često predstavlja problem, pa izbjegavaju sve vježbe koje ne mogu raditi.

Budući da su vježbe zgibova i propadanja (dipseva) jedne od najboljih osnovnih vježbi za razvoj i jačanje gornjeg djela tijela, one svakako moraju biti dio treninga početnika. Ako ste jedan od onih početnika koji ne mogu samostalno raditi zgibove i propadanja, postoji način na koji možete doći do toga- asistirajuće metode. Vježbe se mogu izvoditi uz pomoć asistenta, tako što vam partner pomaže pri koncentričnom djelu pokreta- podizanju, pomažući onoliko koliko je potrebno da napravite određeni broj ponavljanja.

No, ako nemate asistenta postoji jednostavan rekvizit koji može poslužiti kao asistent- elastična traka. Traka inače služi za izvođenje raznih vježbi, ali u ovom slučaju može biti korisna početnicima koji ne mogu sami raditi zgibove i propadanja, a te vježbe će im znatno pomoći u napretku. Napravite 3-5 serija po 3-6 ponavljanja svake vježbe.

Evo kako možete raditi zgibove s elastičnom trakom:



i propadanja

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.