Ako ćete malo duže zadržavati urin bit ćete pametniji!

Foto: Pinterest/123rf 

CIJELI nas život uče da nije dobro zadržavati mjehur, da je zbog našeg zdravlja dobro olakšati se kad god osjetite potrebu i uhvatite priliku, a znanost odjednom donosi razloge zašto je zapravo dobro - zadržavati ga. 

Svatko tko je barem jednom u životu morao zadržavati urin jer nije imao priliku olakšati se zna koliko je taj osjećaj neugodan, tlačan, čak i bolan pa nam je malo neobično da nam sada kažu da izdržimo još malo. S onako skupljenim nogama i grimasom na licu, u redu za toalet, baš nam je došlo da otkrijemo zašto? I onda naiđemo na iznenađenje! 

Zadržavanje urina nema toliko veze s urinom samim koliko ima s našom glavom, a o čemu se točno radi ispričala je nedavno za Men's Health profesorica psihologije s američkog Fullertona dr. Iris Blandon-Gitlin. Prema njenim riječima, a zaključke je izvadila iz nekoliko studija na ovu temu, da pun mjehur ima čitav niz dobrobiti za ljudski mozak, a jedan od čudnijih, ali ne manje važnih je činjenica da ćemo s punim mjehurom puno bolje i uvjerljivije - lagati. 

Zadržavanje urina, sada znamo i to, aktivira stanice u mozgu zadužene za povećanje našeg otpora u kriznim situacijama - počevši od toga da sami sebe ne zapišamo. A kako nam mozak u tom trenutku radi sto na sat pomažući nam da se odupremo, tako nam zapravo pomaže i da se othrvamo mnogim drugim situacijama - primjerice - da ne mislimo na hranu ili da uopće ne primijetimo pun stol koji je ispred nas. No, začudo, to što smo koncentrirani na mjehur i nelagodu mozgu pomaže da se bolje koncentrira, što znači da puno bolje radi na pun nego na prazan mjehur. naravno - sve do točke kada se više ne možemo skoncentrirati na ništa više osim na mjesto gdje ćemo konačno olakšati dušu. 

A da to nije bez veze dokazuje i jedna druga studija koju su radili Nizozemci, a također su pokušali dokazati istu tezu. Oni su radili testove - mentalne testove s dvije skupine ljudi - onih kojima se pišalo, ali su svejedno brzinski odradili testove i onih koji su se olakšali prije testa. Zaključak? Prva skupina ljudi, ona koje je pisala i trpjela, zaista su postigli puno bolje rezultate. I zapravo su i sami rekli da su se uspjeli bolje koncentrirati na pitanja iz testa. 

No, tu ipak valja dati još jedno obrazloženje. Sva ta otkrića ipak naglašavaju mjere opreza, jer nitko ne kaže da treba trpjeti toliko da više jednostavno ne možete izdržati. Tu onda postoji čitav niz rizika - od upale urinarnog trakta do dugoročnih posljedica za vaš mjehur i zato, ako želite biti koncentriraniji trpite onoliko dugo koliko vam neće stvarati stvarnu fizičku nelagodu. 

I zato znajte - ako se nalazite u situaciji u kojoj se jednostavno ne možete odmah olakšati, a počeli ste osjećati da ste već pomalo puni, ništa vam se neće dogoditi. Ili ako radite na nečemu važnom, ne prekidajte posao samo zato što mislite da biste morali često prazniti se - jednostavno završite svoj posao. Posebno ako je riječ o projektu koji traži visoku koncentraciju i zapažanje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.