Ako imate visoki tlak, trebali biste izbjegavati jesti određene vrste hrane i pića

Foto: Pexels

Mnogi ljudi imaju problema s visokim krvnim tlakom. Ako se ne kontrolira, visoki krvni tlak može izazvati različita opasna zdravstvena stanja, stoga ga je potrebno kontrolirati i u skladu s njime prilagoditi životni stil. Promjene se mogu napraviti i po pitanju prehrane. Dijetetičarka Victoria Taylor za britanski Express podijelila je koje vrste hrane izbjegavati, kao i jednu koju biste češće trebali konzumirati. 

Hrana u kojoj se nalazi puno soli

Za početak, dijetetičarka savjetuje smanjenje unosa slane hrane, preporučujući da dnevno ne konzumirate više od šest grama soli, što je otprilike jedna čajna žličica. Možda jedemo više soli nego što mislimo, upozorava stručnjakinja.

Taylor dodaje da "većina soli koju jedemo već se nalazi u hrani koju kupujemo, poput čipsa, umaka i kiselih krastavaca. Sol se također nalazi u prerađenom mesu poput šunke, slanine i kobasica, kao i u osnovnim namirnicama poput kruha i žitarica za doručak."

Kako biste kontrolirali krvni tlak, dijetetičarka savjetuje odabir namirnica s niskim udjelom soli, izbjegavanje gotove hrane te pripremanje više obroka kod kuće u kojima točno znate što ste i u kojim količinama iskoristili. 

Šećerna i masna hrana

Također, Taylor preporučuje da smanjite ili, najbolje, u potpunosti prestanete konzumirati hranu bogatu šećerom i mastima. Namirnice bogate šećerom i mastima mogu dovesti do povećanja tjelesne težine, što potom može negativno utjecati na krvni tlak. 

Osim hrane, dijetetičarka je izdvojila i na što treba pripaziti kada su u pitanju pića.

Alkoholna pića

"Prekomjerna konzumacija alkohola još je jedan potencijalni rizik jer s vremenom može uzrokovati debljanje", ističe dijetetičarka. Pojašnjava da alkohol može utjecati slično kao šećer i masna hrana na krvni tlak. Iako smatra da alkohol ne trebate potpuno izbaciti, trebalo bi ga smanjiti i konzumirati svega nekoliko puta tjedno. Ako je u pitanju vino, možete nekoliko puta tjedno popiti čašu crnog vina iz zdravstvenih razloga.

Kofein

Kofein je još jedan čimbenik koji može privremeno povisiti krvni tlak. Iako je učinak obično kratkotrajan, neki ljudi su osjetljiviji na njegov utjecaj, što može dovesti do dugoročnih problema s krvnim tlakom.

Ovo upozorenje vrijedi ne samo za kavu i čaj, već i za gazirane napitke, pa čak i čokoladu.

Što bi osobe koje imaju visoki krvni tlak trebale više konzumirati?

S pozitivne strane, uključivanje više nemasnih mliječnih proizvoda u prehranu može pomoći u regulaciji krvnog tlaka.

Dijetetičarka ističe da "mliječni proizvodi sadrže složenu kombinaciju hranjivih tvari, uključujući kalcij, koji je povezan s smanjenjem krvnog tlaka". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.