Ako prečesto izgovarate ove riječi, možda ste pod stresom

Foto: 123RF

NAPETI mišići, glavobolja i stisnuti zubi su prvi znakovi stresa, ali čini se da postoji suptilniji način da nekome date do znanja da se tako osjećate.

Nedavno istraživanje objavljeno u Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti otkrilo je da osobe koje su više pod stresom općenito manje govore, a kada to čine koriste puno više priloga i pridjeva.

Ovo istraživanje su proveli stručnjaci s tri američka sveučilišta: Carnegie Mellon, Kalifornija i Arizona. 143 volontera su nosila snimače glasa koje su uključivali nekoliko puta tijekom dva dana.

Profesor Matthias Mehl kasnije je ispisao sve riječi koje su oni izgovorili te analizirao jezik koji su koristili. Kako se ispostavilo, njihov jezik je otkrivao da su pod stresom iako sami to možda i nisu mogli procijeniti.

Kako kaže Mehl, osobe koje su pod iznimnim stresom govore manje, a koriste više priloga poput "stvarno" ili "nevjerojatno".

"Riječi mogu djelovati kao emocionalni pojačivači ukazujući na viši stupanj uzbuđenosti", izjavio je Mehl.

Kod osoba koje su pod stresom postoji i manja vjerojatnost da će koristiti treće lice množine, odnosno riječ "oni". Stručnjaci smatraju da je razlog taj što su osobe pod stresom manje usredotočene na druge i svijet koji ih okružuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.