Bjelanjci mogu biti jednako dobri kao i cijela jaja za povećanje mišićne mase

Foto: Unsplash

ŠTO je bolje za povećanje mišića - bjelanjak ili žumanjak? Oboje. Konzumiranje samo bjelanjka nije ništa bolje ili lošije za gradnju mišića nego cijelo jaje, stoji u novom pregledu objavljenom u International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.

U ovom pregledu istraživači su pregledali nekoliko studija o utjecaju cijelih jaja na povećanje mišića.

Postoji mnogo razloga zašto neki ljudi radije jedu bjelanjke nego cijela jaja, osobito ako paze na unos kolesterola ili kalorija. Međutim, sada se pokazalo da konzumiranje cijelih jaja ima prednosti nad konzumiranjem isključivo bjelanjaka, uključujući povećanja mikroRNA za bolji razvoj mišića, unosa dodatnih vitamina i minerala poput B12, kalcija, magnezija i kolina.

Što se tiče proteina, tri cijela jaja sadrže 18 do 20 grama, ovisno o veličini. Ipak, istraživači ističu da nema dokaza da ćete unošenjem cijelih jaja dobiti više proteina od onih koji jedu samo bjelanjke. 

U pregledu je primijećeno da su oni koji su u studiji jeli cijela jaja poboljšali sintezu mišićnih proteina, što je dobro za oporavak mišića. 

Ukratko, ako vam je glavni cilj povećati mišićnu masu, bjelanjci nisu loš izbor. Ako vam to nije glavni cilj i želite i oporaviti mišiće, slobodno pojedite cijelo jaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.