Danas je Međunarodni dan piva. Radi li se o zdravom ili nezdravom piću?

Foto: Shutterstock

PIVO je jedno od najstarijih pića na svijetu. Recepti za pivo mogu se pronaći u egipatskim grobnicama, mezopotamskim arheološkim nalazištima i babilonskim tekstovima. Danas se pivo nalazi u trgovinama i pivovarama diljem svijeta, a popularnost malih craft pivovara raste munjevitom brzinom posljednjih godina. Ljudi se čak bave i proizvodnjom piva kod kuće, a na današnji dan, 5. kolovoza, obilježava se Međunarodni dan piva.

Pivo je kroz tisućljeća zadržalo važnu ulogu u ljudskoj kulturi

Jedna limenka piva sadrži:

Kalorije: 153
Proteini: 2 grama
Masti: Manje od 1 grama
Ugljikohidrati: 13 grama
Vlakna: Manje od 1 grama
Šećer: Manje od 1 grama

Pivo je odličan izvor kalija, magnezija, kalcija, fosfora, niacina i folata. Ovisno o boji, neka piva su dobar izvor antioksidansa. Što je pivo tamnije, sadrži ih više. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala u vašem tijelu, smanjujući rizik od kroničnih stanja i određenih oblika raka.

Potencijalne zdravstvene dobrobiti piva

Kao što je spomenuto, pivo je bogat izvor vitamina i minerala, a neka sadrže i antioksidanse. Istraživanja podupiru brojne potencijalne zdravstvene dobrobiti pijenja umjerenih količina piva:

Manji rizik od srčanih bolesti

Nekoliko recenzija sugerira da konzumacija jednog do dva piva dnevno može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Zapravo, pivo može biti jednako učinkovito u poboljšanju općeg zdravlja srca kao i vino pri usporedivim razinama alkohola.

Jedna je studija pokazala da jedno pivo dnevno smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka za žene, a do dva piva dnevno daju iste rezultate za muškarce.

Poboljšana razina šećera u krvi

Konzumiranje malih količina alkohola može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa i pomoći osobama s dijabetesom da učinkovitije kontroliraju šećer u krvi. Jedna je studija pokazala da jedno do dva alkoholna pića dnevno mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa za čak 50 posto. Taj je učinak najjači kod piva s niskim sadržajem šećera, poput svijetlih piva.

Čvršće kosti

Rana istraživanja pokazuju da umjerene količine piva mogu pomoći u jačanju kostiju muškaraca i žena u postmenopauzi. To može biti zato što alkohol općenito, u umjerenim količinama, može pomoći vašim kostima. Ali ova korist naglo opada kad se konzumira više od dva pića dnevno pa je umjerenost ključna.

Potencijalni rizici piva

Iste tvari koje pivo čine tako vrijednom namirnicom također mogu uzrokovati zdravstvene probleme, a neumjerenost i pretjerivanje razlog su te transformacije iz blagodati u štetan utjecaj.

Potencijal za ovisnost

Konzumacija svakog alkohola nosi rizik za razvoj ovisnosti. Alkohol je tvar koja stvara ovisnost pa bi osobe s obiteljskom poviješću ovisnosti trebale biti oprezne s ispijanjem piva ili bilo kojeg drugog alkohola. Nadalje, prekomjerno pijenje eliminira većinu zdravstvenih dobrobiti piva.

Smanjeno očekivano trajanje života

Obilna konzumacija značajno povećava rizik od smrti od svih uzroka. Studije pokazuju da prekomjerno pijenje može skratiti životni vijek do 28 godina.

Povećan rizik od bolesti jetre

Pijenje više od dva piva dnevno može povećati šanse za razvoj bolesti masne jetre ili ciroze.

Debljanje

Mnoga su piva bogata kalorijama pa učestalo ispijanje velikih količina može dovesti do znatnog debljanja. Studije su potvrdile da pijenje piva povećava opseg struka, prema WebMD-ju.