Danijela Dvornik podijelila recept za svoj proteinski kruh

Proteinski kruh predstavlja zdravu alternativu tradicionalnom kruhu zbog svog visokog udjela proteina i smanjenog udjela ugljikohidrata. Primjerice, jedna varijanta proteinskog kruha koju se može pripremiti kod kuće uključuje svježi kravlji sir, zobene pahuljice, jaja, prašak za pecivo i prstohvat soli. Ovaj recept je primjer kako se proteinski kruh može lako prilagoditi prehrani smanjenog udjela ugljikohidrata, što ga čini pogodnim za osobe koje paze na unos ugljikohidrata ili su na dijeti.

Osim toga, proteinski kruh se može obogatiti različitim dodacima, kao što su orašasti plodovi, sjemenke ili čak čokolada, kako bi se povećao njegov nutritivni profil te dodala dodatna tekstura i okus.

Recept za svoj proteinski kruh na Instagramu objavila je Danijela Dvornik. Priprema ga od 135 grama sjemenki suncokreta, 90 grama sjemenki lana, 65 grama orašastih plodova (lješnjak, badem, orah), 145 grama zobenih pahuljica, dvije žlice chia sjemenki, četiri žlice psylliuma, jedne male žličice soli, žlice meda, tri žlice maslinovog ulja i 35 mililitara vode.

Sve sastojke potrebno je zamijesiti, a zatim staviti na papir za pečenje i u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzijevih. Kruh se peče 20 minuta, potom se izvadi i preokrene te peče još 30 do 40 minuta. Režite ga kada se ohladi.

Proteinski kruh preporučuje se osobama koje žele povećati unos proteina u svojoj prehrani, bilo zbog potreba vezanih uz vježbanje i izgradnju mišića, bilo zbog potrebe za zdravijim opcijama međuobroka koje pružaju duži osjećaj sitosti. Također, ovakav tip kruha može biti koristan za osobe koje slijede dijete smanjenog udjela ugljikohidrata, s obzirom na to da tradicionalni kruh može biti bogat ugljikohidratima koji nisu poželjni u takvim prehrambenim režimima.