Dermatolog: Jedan proizvod za njegu kože trebamo koristiti svaki dan za zdravlje kože

Foto: Unsplash

TRŽIŠTE proizvoda za njegu kože procijenjeno je na 146.7 milijardi dolara u 2021., prema Allied Market Research. Očekuje se da će se taj broj gotovo udvostručiti do 2031. na 273.3 milijarde dolara.

Proizvodi za njegu kože nisu uvijek jeftini, pa smo skloni kupovanju svega i svačega. No, dermatolog Hamdan Abdullah Hamed uvjerava da je za zdravlje kože bitna samo jedna stvar koju bismo trebali koristiti svakodnevno.

"Krema za sunčanje je broj jedan. Trebaju je koristiti sve dobne skupine", rekao je.

Sunčeve zrake opasne su i tijekom oblačnog vremena

Krema za sunčanje štiti kožu od ultraljubičastih zraka, koje mogu uzrokovati opekline i prerano starenje te povećati rizik od raka kože. Opasnost vreba i za oblačnih dana.

"Kreme za sunčanje preveniraju hiperpigmentaciju, sunčane pjege i melazmu, održavaju ujednačen ton kože te smanjuju rizik od razvoja dugotrajnog oštećenja kože", napominje dermatolog.

Ekstremno izlaganje suncu smanjuje elastičnost kože te iscrpljuje kolagen koji je odgovoran za održavanje kože glatkom.

"Kremu za sunčanje trebamo nanijeti ravnomjerno na sva izložena područja, oko 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu. Tijekom dana kremu ponovno nanesite svaka dva sata. Kremu za sunčanje nanesite na lice čak i ako nosite šminku", upozorava Abdullah Hamed.

Ne zaboravite da kreme za sunčanje imaju različite razine zaštite od UV zraka, ovisno o SPF-u. "SPF 20 može spriječiti 97% štetnih sunčevih zraka, a SPF 50 može spriječiti 98% štetnih zraka", zaključio je dermatolog za CNBC.