KONZUMIRANJEM kokosa možete svom tijelu priskrbiti mnoge zdravstvene prednosti, ali potrebno je i pripaziti na neke stvari. Dijetetičari poznati kao The Nutrition Twins, koji rade za Eat This, Not That kao savjetnici u stručnom timu, naveli su neke iznenađujuće nuspojave kokosa koje treba razmotriti.
"Kokos je izvrstan izvor bakra", kažu The Nutrition Twins. Bakar pomaže vašem tijelu u stvaranju crvenih krvnih stanica, održavanju zdravlja živčanih stanica i imunološkog sustava. Također pomaže u stvaranju kolagena važnog za zdravlje kostiju, kao i vezivnog tkiva. Vaše tijelo također treba bakar za proizvodnju energije.
Nutrition Twins sugeriraju da biste druge zasićene masnoće u svojoj prehrani morali zamijeniti kokosom kako biste iskoristili prednosti kokosovih triglicerida srednjeg lanca.
Ove masne kiseline mogu potencijalno potaknuti gubitak težine smanjenjem tjelesne masnoće, povećanjem sitosti i potencijalno poboljšanjem crijevne mikroflore.
Kokos može pomoći u borbi protiv bilo koje bolesti koja dolazi od kontaminirane hrane i bakterija. Određene bakterije koje mogu biti problematične uključuju Staphylococcus epidermidis, koja može uzrokovati infekcije rana, čireva, sinusa i druge upale, ali i Escherichiju coli, koja može uzrokovati teške grčeve u želucu, često krvavi proljev i povraćanje.
"Porcija kokosa od 100 grama sadrži 9 grama vlakana, stoga je dobro uvesti tu namirnicu u redovitu prehranu ako imate problema sa zatvorom.
"Većina ljudi o kokosu razmišlja kao o zdravoj biljnoj hrani, što ponekad pojedince prevari da ga mogu konzumirati u većim količinama. Kokos je kaloričan, stoga je potreban oprez da ne biste pretjerali.
Kokos ima visoku količinu zasićenih masti, što je važan čimbenik kada je u pitanju podizanje razine kolesterola. "Ako je kokosovo ulje vaše omiljeno, imajte na umu da ima izuzetno visok sadržaj zasićenih masti, čak 50% više od maslaca", kažu The Nutrition Twins.
Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry Journal piše o tome da su brojne studije izvijestile da masne kiseline u kokosovom ulju mogu imati antikancerogeni potencijal i mogu izazvati odumiranje u staničnim linijama raka.