Ugljikohidrati igraju ključnu ulogu u uravnoteženoj prehrani jer tijelu pružaju energiju. Međutim, kvaliteta ugljikohidrata može se značajno razlikovati. Složeni ugljikohidrati, poput onih prisutnih u cjelovitim žitaricama i povrću, razgrađuju se sporije i pružaju dugotrajnu energiju. S druge strane, rafinirani ili jednostavni ugljikohidrati mogu imati štetne učinke.
Oni se nalaze u namirnicama poput bijelog kruha, slatkiša i prerađene hrane, te mogu brzo povisiti razinu šećera u krvi. Dugotrajni skokovi razine šećera mogu dovesti do inzulinske rezistencije, povećanja masnih naslaga i debljanja. Stoga su dijetetičari upozorili na tri uobičajena izbora za doručak koje bismo trebali izbjegavati ako želimo izbjeći rizik od tih problema.
1. Muffini
Muffini, često smatrani brzom i ukusnom opcijom za doručak ili međuobrok, mogu povisiti razinu šećera u krvi i uzrokovati debljanje jer obično sadrže velike količine šećera i rafiniranog brašna. Ovi ugljikohidrati brzo se pretvaraju u glukozu, što dovodi do naglog porasta šećera u krvi. Taj proces potiče oslobađanje inzulina za regulaciju šećera, što može rezultirati pohranom veće količine masnih naslaga.
"Muffini su bogati rafiniranim ugljikohidratima, šećerima, mastima i kalorijama. Visoka razina šećera i ugljikohidrata može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi, dok sadržaj kalorija i masti može doprinijeti debljanju", objašnjava dijetetičar Jesse Feder za SheFinds.
2. Zaslađene žitarice
Doručak u obliku žitarica često se smatra praktičnim, no može imati negativan utjecaj na zdravlje. Mnoge industrijski proizvedene žitarice sadrže rafinirane šećere i prerađene ugljikohidrate koji uzrokuju nagli porast šećera u krvi. Ovaj porast obično prati nagli pad, što dovodi do nestabilnih razina energije i žudnje za ugljikohidratima.
Redovita konzumacija takvih žitarica može usporiti metabolizam i otežati kontrolu tjelesne težine. Također, visoke količine rafiniranih ugljikohidrata mogu uzrokovati inzulinsku rezistenciju.
"Nisu sve žitarice jednake, no često imaju puno šećera, a malo hranjivih vrijednosti. Ako žitarice ne sadrže vlakna, nemaju ništa što bi pomoglo u regulaciji šećera u krvi. Ako želite jesti žitarice za doručak, birajte one koje imaju manje od deset posto kalorija iz šećera, idealno bi bilo da nemaju dodani šećer. Dodajte sjeckano voće radi vlakana i mlijeko kao izvor proteina. Kombinacija proteina i vlakana pomaže usporiti otpuštanje šećera u krvotok, čime se sprječavaju nagli skokovi šećera u krvi", ističe dijetetičarka Michelle Saari.
3. Raznovrsna peciva
Peciva, iako privlačna mirisom i okusom, mogu nepovoljno utjecati na razinu šećera u krvi, metabolizam i inzulinsku reakciju. Proizvodi poput raznih slatkih i slanih peciva često sadrže visoke količine rafiniranih šećera i prerađenih ugljikohidrata. Ti se šećeri brzo probavljaju, uzrokujući nagli porast šećera u krvi, nakon čega slijedi pad koji može dovesti do promjena u energiji i žudnji.
Redovita konzumacija ovakvih ugljikohidrata može također usporiti metabolizam, otežavajući upravljanje težinom.
"Peciva su prepuna masti i šećera, što nije korisno za zdravlje. Umjesto da idete u pekaru po pecivo, pripremite nešto unaprijed kod kuće, poput tosta s prirodnim maslacem od kikirikija i bananama. To su bolje opcije nego kupovna peciva", zaključila je Saari.