Dijetetičarka kaže da ove namirnice mogu poboljšati metabolizam i ubrzati mršavljenje

Foto: Pexels

Održavanje zdravih crijeva dio je općeg zdravlja. Crijeva igraju ključnu ulogu u probavi, imunološkoj funkciji, pa čak i kontroli težine.

Osim ograničavanja unosa štetne i nezdrave hrane, postoji i niz sastojaka koje možemo jesti svaki dan kako bismo uravnotežili svoj crijevni mikrobiom i poboljšali metabolizam. Dijetetičarka Michelle Saari istaknula je ključne namirnice koje trebamo dodati u svoju prehranu.

1. Jogurt

Jogurt nije samo ukusna, svestrana hrana za doručak. Također nudi niz zdravstvenih prednosti, posebno kada su u pitanju naša crijeva. Bogat probioticima, kao što su laktobacili i bifidobakterije, jogurt je odlična namirnica za dobro uravnotežen crijevni mikrobiom.

"Jogurt je neophodan za uravnotežen crijevni mikrobiom i ključan za probavno i imunološko zdravlje", rekla je Saari za SheFinds. Također, naglašava da konzumacija jogurta može potaknuti tijelo da sagorijeva više kalorija, što pomaže gubitku težine.

2. Bademi

Bademi su jedna od najzdravijih grickalica na svijetu. Savršeni su za mršavljenje i zdravlje crijeva. "Bademi podržavaju zdravlje probavnog sustava, doprinoseći zdravijim crijevima, a porcija od 28 grama sadrži 3.5 grama vlakana", kaže Saari.

3. Zeleno lisnato povrće

Povrće poput špinata i kelja posebno je dobro za naša crijeva i ciljeve mršavljenja. "S visokim udjelom netopivih vlakana, lisnato povrće poput špinata i kelja potiče čišćenje crijeva", navodi dijetetičarka.

Saari također ističe da ovo povrće sadrži malo kalorija, a prepuno je vitamina A, C i K.

4. Losos

Ova ukusna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama, za koje Saari objašnjava da mogu smanjiti upalu crijeva, promičući cjelokupno zdravlje crijeva.

"Omega-3 masne kiseline u lososu također utječu na metaboličke procese, potencijalno povećavajući sposobnost tijela za sagorijevanje masti", tvrdi Saari. Također je odličan za srce, kosu, kožu i nokte.

Održavanje zdravih crijeva važno je za opće zdravlje. Redovita konzumacija ovih namirnica ključna je za uravnoteženi crijevni mikrobiom i pridonosi cjelokupnom zdravlju.