Doktorica dala savjete kako tijekom menopauze smanjiti salo u tri brza koraka

Foto: Shutterstock

GUBITAK težine tijekom menopauze ne mora biti spor, tvrdi doktorica Paula Oliveira. Za Express je govorila o činjenici da mnoge žene dožive naglo povećanje tjelesne težine u menopauzi. Ali, prema liječnici, ne trebaju proći mjeseci da bi se riješile viška kilograma. 

Ona ne savjetuje brze dijete i ograničavanje unosa omiljene hrane, već konzumaciju određenih hranjivih namirnica.

Hrana bogata vlaknima

Prvi savjet dr. Oliveire je da žene u menopauzi povećaju unos vlaknaste hrane. 

"Vlakna pomažu u smanjenju apetita i povećanju osjetljivosti na inzulin, što su faktori koji uvelike pridonose gubitku težine", pojasnila je liječnica.

Njezina preporuka je da jedete namirnice poput avokada, klica i lanenih sjemenki, koje vas duže ostavljaju sitima, čime se smanjuje mogućnost prejedanja. Hrana bogata vlaknima se dulje probavlja, sprječavajući one koji su na dijeti da nepotrebno posežu u ladicu s grickalicama.

Hrana bogata proteinima

Osim vlakana, dr. Oliveira ističe važnost prehrane bogate proteinima.

"Konzumacija proteina povećava brzinu metabolizma i može vas riješiti gladi na duže vrijeme. Konzumiranje više proteina pomoći će smanjiti ukupni unos kalorija tijekom dana. Nemasno meso, masna riba, leća, mahunarke, grah i jaja su bogati proteinima. Proteine, uključujući crveno meso, treba jesti umjereno kako bi se spriječili njihovi negativni učinci", napomenula je.

Prehrana koja sadrži previše crvenog i prerađenog mesa može povećati rizik od raka crijeva. Zato se meso s visokim udjelom zasićenih masti, na primjer govedina, janjetina i svinjetina, mora jesti umjereno. Previše zasićenih masti u prehrani može povisiti razinu kolesterola u krvi.

Smanjite unos alkohola

Sljedeći savjet liječnice je da žene u menopauzi smanje unos alkohola.

"Većina alkoholnih pića sadrži kalorije koje opterećuju tijelo, što može uzrokovati debljanje. Hrana nas zasićuje, a alkoholna pića sadrže malo ili nimalo hranjivih tvari, već hrpu praznih kalorija. Konzumacija alkohola potiče debljanje i povećava rizik od oštećenja jetre, osobito ako se uzima u prekomjernim količinama", dodala je.

Ako već odlučite povremeno uživati u alkoholu, birajte niskokalorične opcije poput tekile sa svježim sokom limete, votke s gaziranom vodom i limunom, svijetlog piva i rosea.