Društvene mreže poludjele za irskom mahovinom, nutricionistica upozorava na opasnosti

CHONDRUS crispus, poznatija kao irska mahovina, vrsta je alge koja raste uz stijene atlantske obale Europe i Sjeverne Amerike te se tradicionalno koristi u proizvodnji hrane za izradu želea, zgušnjavanje i stabilizaciju. U posljednje vrijeme na društvenim je mrežama zavladao trend konzumiranja ove alge pa ju mnogi tiktokeri dodaju u hranu zbog njezinih, kako kažu, navodnih dobrobiti za zdravlje.

Tako se u prednosti konzumiranja irske mahovine kunu i korisnice čije prehrambene navike slijede milijuni, poput Kim Kardashian i Cardi B, a većina algu dodaje u čajeve, smoothieje, jogurte i sokove, prenosi Guardian. Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi ovaj trend mogao biti samo još jedan od mnogih koje bi bilo bolje izbjegavati.

"S obzirom na to da još nije bilo mnogo istraživanja o irskoj mahovini, teško je reći je li sigurna za svakoga. Chondrus crispus je alga bogata jodom, a kao i sve morsko povrće, dobra je kao bogat izvor vlakana. Ipak, upravo zbog premalo podataka ne bih preporučila da se tek tako konzumira, pogotovo ne u jelovnicima ljudi koji imaju nekih kroničnih oboljenja", objašnjava nutricionistica Beth Czerwony.

Podaci pokazuju kako je dosad samo jedna studija, rađena na lososima, otkrila da njima poboljšava funkcioniranje imunološkog sustava, što je jedan od razloga zašto je procvao trend njenog uzimanja. Međutim, još nisu dovršena daljnja istraživanja koja bi pokazala ima li jednake benefite i za ljude.

Czerwony kaže da ova alga, zahvaljujući svojim vlaknima, teoretski može biti dobra za crijeva te može pomoći pri mršavljenju i poboljšati zdravlje srca.

''No ona je puna i joda koji je koristan za podržavanje funkcije štitnjače, ali kojeg većina ljudi unese dovoljno i redovnom prehranom, pa ga se s algom može konzumirati i previše, što dovodi do hipotireoze ili slabog rada štitnjače, a nerijetko i do njezina otkazivanja'', upozorava i dodaje kako razno morsko bilje može čak sadržavati teške metale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.