Dva znaka na rukama mogla bi signalizirati smrtonosnu bolest. Evo na što pripaziti

Foto: Pexels

KARDIOVASKULARNE bolesti prvi su uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. To uključuje stanja kao što su koronarna bolest srca, zatajenje srca i moždani udar.

Bez rane dijagnoze i liječenja kardiovaskularne bolesti mogu biti kobne. Stoga je uočavanje svih znakova upozorenja od vitalnog značaja. Na primjer, lupanje srca i bol u prsima mogu signalizirati problem. Međutim, neki simptomi su neobičniji, a dva se mogu pojaviti na rukama.

Batićasti prsti

Batićasti prsti su čudan fenomen koji uzrokuje povećanje i širenje vrhova prstiju, dok se nokti zakrivljuju prema dolje.

Točan uzrok ove pojave nije potpuno poznat, ali vjeruje se da je povezan smanjenom razinom kisika u krvi, što dovodi do promjena u krvnim žilama ruku i vrhova prstiju.

Stoga, batićasti prsti mogu biti posljedica aneurizme aorte, kongenitalne srčane bolesti i endokarditisa.

Oticanje

Otečene ruke također mogu ukazivati na problem sa srcem. Edem se javlja kada se tekućina nakuplja u zahvaćenim područjima. To je jedan od najčešćih znakova zatajenja srca, što znači da srce ne može pravilno pumpati krv kroz tijelo.

Oteklina može biti blaža ujutro, a pogoršavati se kako dan odmiče. Ako je uzrok zatajenje srca, oticanje može zahvatiti i gležnjeve nogu.

Trebali biste razgovarati s svojim liječnikom ako primijetite bilo koji od ovih neobjašnjivih simptoma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.