Dvije uobičajene pogreške tijekom doručka mogu uzrokovati debljanje, upalu i nadutost

Foto: Pexels

DORUČAK se često smatra najvažnijim obrokom u danu, on omogućava pokretanje metabolizma i tijelu daje potrebnu energiju za dan koji je pred nama. Međutim, određene odluke koje donosimo tijekom doručka mogu imati negativne posljedice na nas te uzrokovati upale, nadutost, pa čak i debljanje ako se kontinuirano ponavljaju.

Osobni trener i dijetetičar Jess Feder te osobni trener Andrew White za She Finds otkrili su koje su to najčešće pogreške koje mnogi rade tijekom doručka. 

Konzumiranje previše šećera za doručak

Konzumacija prekomjerne količine šećera za doručak može imati štetne učinke na probavno zdravlje i ciljeve upravljanja težinom. Kada dan započnemo slatkim namirnicama za doručak, poput peciva, zaslađenih žitarica ili aromatiziranih jogurta, pripremamo se za skok razine šećera u krvi, nakon čega slijedi nagli pad, prenosi She Finds.

Feder ističe da konzumacija žitarica s visokim udjelom šećera može dovesti do sala na trbuhu, nadutosti i problema s crijevima. "Visok udio šećera može uzrokovati upale i poremetiti crijevne bakterije."

S njim se složio i White, koji je istaknuo kako bi idealan doručak trebao izgledati. "Dobro zaokružen doručak uključuje proteine, zdrave masti i vlakna. Razmotrite opcije kao što su zobene pahuljice prelivene orasima i sjemenkama ili jaja u kombinaciji s tostom od cjelovitih žitarica i avokadom", preporučuje White.

Prebrzo jedete doručak ili odabirete brze opcije za obrok

Mnogi čine ovu drugu pogrešku, a da toga nisu ni svjesni. Kada se ujutro užurbano pripremamo za posao, sastanke ili obveze, često brzo pojedemo obroke bez pažljivog žvakanja.

White tvrdi da je žvakanje "bitno" za pravilnu probavu i dodaje da "prebrzo jedenje može dovesti do gutanja zraka, što pridonosi nadutosti. Osim toga, može vas spriječiti da u potpunosti razgradite hranu, uzrokujući nelagodu u crijevima i smanjenu apsorpciju hranjivih tvari".

Kada žure, mnogi ljudi odabiru klasične i jednostavne izbore za doručak poput granola pločica, zaslađenih jogurta i peciva, a sve te namirnice imaju puno šećera. Redovita konzumacija takvog doručka može pridonijeti debljanju i nedostatku hranjivih opcija za doručak, prenosi She Finds. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.