Epidemiolog tvrdi da je ova namirnica zdravija ako je konzervirana

Screenshot: TikTok

Preporuka je konzumirati najmanje pet porcija voća i povrća dnevno kako bismo dobili sve potrebne hranjive tvari. Mnogi od nas biraju svježe voće i povrće, ali epidemiolog Tim Spector tvrdi da su neke namirnice korisnije ako su konzervirane ili smrznute.

"Uvijek sam mislio da svježe znači bolje, ali to nije slučaj. Zamrzavanje i konzerviranje hrane ne samo da je jeftinije i praktičnije te smanjuje otpad, nego u nekim slučajevima može biti i zdravije", rekao je na Instagramu.

Prema Spectoru, jedna od takvih namirnica je rajčica. Riječ je o voću koje je izvor likopena, oblika karotena koji je povezan smanjenim rizikom od moždanog udara, bolesti srca i raka.

"Zanimljivo je da u konzerviranim rajčicama ima više likopena nego u svježim rajčicama", riječi su kojima se referirao na znanstvenu recenziju objavljenu u časopisu Prostate Cancer and Prostatic Diseases Journal 2018.

Analiza studija, koja uključuje više od 260 tisuća sudionika, otkrila je da je "veća konzumacija rajčice povezana sa smanjenim rizikom od raka prostate", kao i da je ta poveznica posebno povezana s "jelima koja se pripremaju od kuhane rajčice i umacima od rajčice". Poveznica nije uočena kod konzumacije sirove rajčice.

Druga studija iz 2019. godine zaključila je da su visoki unos ili visoke koncentracije likopena povezani sa značajnim smanjenjem rizika od moždanog udara (26 posto), smrtnosti (37 posto) i kardiovaskularnih bolesti (14 posto).

"Ne morate biti snob kada je riječ o hrani. Konzervirana i smrznuta hrana nisu loš izbor. Primjerice, smrznuti grašak zapravo zadržava više vitamina C nego svježi", komentirao je Spector.

Također, savjetovao je da jedemo smrznuti špinat jer može pomoći da apsorbiramo više željeza nego kad je svjež.