Fitness-trenerica: Ovo su jednostavne vježbe koje su transformirale moje tijelo

Foto: Shutterstock

Čak i za ljude koji su svoje dvadesete, tridesete i četrdesete proveli u dobrom zdravlju, pedesete mogu biti teško desetljeće. U pedesetima dolazi do bržeg gubitka mišića, što tijelo čini slabijim. Osim toga, žene u pedesetima prolaze kroz menopauzu, što sa sobom može donijeti frustrirajuće nuspojave poput debljanja.

Kao stručnjakinja za fitness, specijalizirana za pomoć ženama starijima od 50 godina, Schellea Fowler upoznata je s preprekama koje donosi starenje i koje mogu otežati održavanje forme. Ali, u 57. godini osjeća se bolje nego ikada. Otkrila je tri pravila koja su joj pomogla transformirati tijelo.

Prvo je prestala pušiti. Zatim je prestala jesti visoko prerađenu hranu ili bilo što s dodatkom šećera. Istovremeno, počela je više vježbati, fokusirajući se na oblike kretanja koji su joj pružali radost. "O sebi razmišljam kao o eksperimentu i jednostavno sam odlučila isprobati različite stvari te vidjeti što mi najviše odgovara", rekla je za Parade.

Ističe da postoje tri ključne vrste fitnessa koje redovito radi kako bi ostala u formi: istezanje, kardio i trening snage.

1. Istezanje

Poput mnogih ljudi, Fowler kaže da puno vremena provodi sjedeći ispred računala, pa je nekoliko minuta istezanja svaki dan važno za poništavanje nekih šteta koje to uzrokuje, poput pogrbljenih ramena.

"Usredotočena sam na istezanja koja mi pokreću tijelo suprotno od onoga kako sjedim", kaže ona. Također, voli raditi male pauze tijekom dana kako bi radila vježbe ravnoteže, poput stajanja na jednoj nozi.

2. Kardio

Osim što je u svoj dan uključila što više hodanja, poput hodanja dok telefonira, Fowler kaže da prakticira sprintanje. "Tijekom dana ću otići u dvorište i sprintati što brže mogu dok ne budem trebala stati. Ovo radim četiri puta", objašnjava trenerica.

3. Trening snage

Fowler navodi da je trening snage ključan za održavanje mišića i snage kako bi se spriječila slabost. Također je važno za održavanje jakih kostiju. "Volim vježbati ruke i ramena jer tu se najbrže vide rezultati", kaže ona, dodajući da radi i trening snage za donji dio tijela, ali u tome ne uživa toliko.

Zaključuje da je vježbanje snage važno za neovisnost u starijoj životnoj dobi, za mogućnost nošenja namirnica i otvaranja staklenki bez ičije pomoći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.