Gibanica s posnim sirom - Brz i lagan recept koji paše za vrijeme bilo kojeg godišnjeg doba

Foto: privatna arhiva

Sastojci:

kore za savijaču
500 g posnog ili polumasnog svježeg sira
1 jaje
125 g čvrstog jogurta + jogurt za premaz gornjeg sloja kora
himalajska sol
ghee maslac

Dodaci:

-feta sir, po vlastitom izboru

Recept je napravljen za gibanicu koja se peče u kalupu promjera: 25-30 x 20 cm.

Kalup/tepsija koju koristim je staklena.

Svježi sir promiješajte sa soli, jajetom i nekoliko kockica feta sira. Vi odlučite koliko, no bez pretjerivanja.

Ja sam stavila oko šačicu i pol. Dodajte i jogurt koji ne mora odgovarati napisanoj gramaži, već može malo varirati, ovisno o tome kakvu teksturu punjenja želite postići.

Zgnječite i promiješajte sve vilicom.

Otopite otprilike 4-5 žlica ghee maslaca.

Premažite ghee maslacem dno i strane staklene zdjele za pečenje, koristeći kuhinjski kist.

Posložite 2 reda kore, premažite maslacem, te još 2 reda kora te premažite još jednom.

Razmažite pola smjese sa svježim sirom po korama.

Uzmite nekoliko kora pa ih rastrgajte i pobacajte po sloju sira kako bi ga kompletno prekrili. Premažite/prelijte malo raščupane kore otopljenim maslacem.

Složite jedan sloj kore na natrgane komade kore te premažite maslacem.

Razmažite i drugu polovicu smjese od sira na sloj kore te ponovite postupak sa trganjem i sa maslacem.

Za kraj stavite 1 sloj kore, premažite maslacem te drugi sloj kore koji ćete premazati tankim slojem jogurta.

Razrežite gibanicu prije pečenja u 12 jednakih komada te pecite na 180-190 C stupnjeva, cca pola sata.

Izvadite i poslužite nakon kratkog hlađenja.

Odlična je i idućeg dana i hladna.

Dobar tek!

Izvor: www.makeithealthy.life

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.