Gubitak samo 2 kilograma može smanjiti rizik od opasne bolesti, tvrdi opsežna studija

Foto: Pexels

GUBITAK samo dva kilograma mogao bi dovesti do drastičnog smanjenja rizika od dijabetesa, sugerira veliko istraživanje.

Studija prevencije dijabetesa Norfolk (NDPS) najveća je istraživačka studija o prevenciji dijabetesa koja se odvijala u svijetu u posljednjih 30 godina, proučavajući više od 1000 ljudi s predijabetesom tijekom osam godina.

Istraživanje koje su vodili Sveučilišna bolnica Norfolk i Norwich te Sveučilište East Anglia objavljeno je u magazinu JAMA Internal Medicine, a zaključila je da prilagodbe načina života poput gubitka male količine kilograma mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za 40 do 47% među ljudima s predijabetesom.

Sudionici su također povećali razinu tjelesne aktivnosti i održavali to, kao i gubitak kilograma, dvije godine.

Naime, NDPS je proučavao 1028 osoba kojima je dijagnosticiran predijabetes, a to je situacija kada osoba ima višu od normalne razine šećera u krvi, što bi moglo dovesti do dijabetesa tipa 2. Ova stvarna intervencija u načinu života uključivala je skromna poboljšanja, poboljšanje prehrane i povećavanje tjelesne aktivnosti, što je dovelo do gubitka od oko dva do tri kilograma.

"Pokazali smo značajan učinak u prevenciji dijabetesa tipa 2 i možemo biti vrlo optimistični da čak i umjeren gubitak kilograma i porast tjelesne aktivnosti u stvarnim programima imaju velik utjecaj na rizik od dobivanja tipa 2 dijabetesa", istaknuo je profesor Mike Sampson, glavni istražitelj NDPS-a i savjetnik za dijabetes u NNUH-u.

Studija sugerira da intervencije u načinu života koje se provode u skupinama djeluju, što je za zdravstvene usluge daleko jeftinije od pojedinačnih tretmana.

Istraživači se nadaju da će rezultati studije potaknuti ljude s predijabetesom na proaktivno djelovanje i da započnu male promjene u načinu života koje će dovesti do zdravije budućnosti, prenosi Insider.

"Ovo ispitivanje ponovno naglašava kako postizanje umjerenog gubitka kilograma promjenama prehrane i tjelesne aktivnosti može dovesti do golemih koristi za ljude s velikim rizikom od razvoja tipa 2", rekla je dr. Elizabeth Robertson, direktorica istraživanja u tvrtki Diabetes UK.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.