Hrana koju kralj Charles jede svaki dan kako bi sačuvao zdravlje

Foto: Profimedia

PREMA glasinama, kralj Charles III. vrlo je izbirljiv kad je hrana u pitanju. Bivši kuhar kraljice Elizabete II. Darren McGrady kaže da je gurman koji mora znati odakle je hrana koju jede.

"Zanimao se za organski uzgoj još prije 30 godina, prije nego što je uopće izumljen", rekao je McGrady.

Baš kao i njegova majka, Charles je vrlo oprezan u pogledu svojih prehrambenih navika. Primjerice, odbija jesti foie gras. Jetra patke ili guske koja se tovi putem sonde toliko mu je mrska da je kuharima još 2008. godine naređeno da je ne kupuju i poslužuju.

Sve mora biti sezonsko i organsko

Prema McGradyju, hrana koja se poslužuje kraljevskoj obitelji uvijek mora biti sezonska. U sezoni šparoga, ta namirnica se može poslužiti tri ili četiri puta tjedno, ali nitko ih se ne bi usudio servirati u prosincu. 

Obitelj je uzgajala hranu i vlastite životinje na svojim brojnim imanjima. Kraljica i Charles držali su pčele u košnicama u Buckinghamskoj palači i rezidenciji Clarence House. Kraljica je voljela divlje jagode iz Balmorala, koje je i sama brala. Charles pak nikad nije mogao odoljeti divljim gljivama iz Balmorala. 

"One bi se brale, pirjale sa začinskim biljem, a zatim zamrzavale da se mogu upotrebljavati tijekom cijele godine", otkrio je McGrady.

Osim toga, novi kralj dva dana u tjednu ne jede meso, a jedan dan se kloni mliječnih proizvoda. 

Doručak je bogat vlaknima

Iako bi se puno toga moglo promijeniti sada kada je Charles postao kralj, oduvijek je dan započinjao zdravim doručkom. Najčešće bi jeo svježe voće ili cjelovite žitarice pomiješane sa sjemenkama, uz voćni sok i čaj.

"Jako je volio šljive iz vrta, od kojih smo radili sok i dodavali mu malo muslija", prisjetio se McGrady.

Jaja obično nisu uključena u kraljev doručak, osim vikendom.

Ručak ne postoji

Svaki izvor jamči da Charles ne ruča, osim ako je to dio dnevnih obveza. 

Popodnevni čaj je dobrodošla pauza.

Charles oko 17:30 ispija popodnevni čaj. Tada će navodno pojesti kolač ili čak kuhano jaje.

Večera je glavni obrok u danu

Ono što kralj ne pojede tijekom dana nadoknadi večerom. Obožava pečenu janjetinu uz rižoto od divljih gljiva. Također je poznato da se za večeru često poslužuju jela od divljači koju bi sam ulovio.

Ako se desert nađe na jelovniku, to sigurno neće biti nešto čokoladno. Kralj navodno, za razliku od svoje majke, vrlo rijetko jede slatko, a čokolada mu je najmanje omiljena slastica.