PREMDA ih uglavnom svrstavamo u povrće, krastavci su zapravo voće. Imaju visok sadržaj korisnih hranjivih tvari, određenih biljnih spojeva i antioksidansa koji mogu pomoći u liječenju, pa čak i prevenciji nekih stanja. Također, krastavci su niskokalorični i sadrže veliku količinu vode i topivih vlakana, što ih čini idealnima za hidraciju i pomoć pri mršavljenju.
Krastavci imaju malo kalorija, ali sadrže važne vitamine i minerale. Jedan neoguljeni, sirovi krastavac od 300 grama sadrži 45 kalorija, 0 grama masnoća, 11 grama ugljikohidrata, 2 grama proteina, 2 grama vlakana, 14 posto preporučenog unosa vitamina C, 62 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K. Obiluje i magnezijem, kalijem i manganom.
Antioksidansi djeluju kao protuteža slobodnim radikalima, štetnim tvarima u tijelu koje izazivaju neke kronične bolesti.
Voda je ključna za funkcioniranje vašeg tijela i ima brojne važne uloge, a krastavci sadržavaju oko 96 posto vode.
Krastavci bi vam potencijalno mogli pomoći da izgubite suvišne kilograme na nekoliko različitih načina. Prije svega, niskokalorični su. Nadalje, jako su primjenjivi u prehrani, a možete ih jesti u salatama, grickati kao međuobrok ili kao dodatak sendvičima.
Iako vjerojatno nećete žudjeti za krastavcima, smatra se da su najbolji lijek za mamurluk. Sok krastavaca sadrži dobar omjer šećera, soli, vode i octa pa ćete ispijanjem tog napitka i jedenjem nekoliko krastavaca uravnotežiti elektrolite.
Iako sprječavaju nadutost i zatvor, krastavci imaju jednu manu. Oni sadrže kukurbitacin, spoj koji se nalazi i u nekom drugom voću i povrću, uključujući bundevu, tikvu i lubenicu. Kukurbitacin rezultira gorkim okusom koji se nalazi u krastavcima, a također je uzrok plinova i probavnih smetnji. Ovi neugodni simptomi mogu se pojaviti ako jedete previše krastavaca odjednom.