Istraživači su otkrili koja vrsta tjelovježbe pomaže da živimo duže

Foto: Pexels

ZNANOST sugerira da tajna dugovječnosti nisu ni triatlon ni meditacija, već povezanost. 

"Društvena kondicija je iznimno važna za naše zdravlje", kaže psihijatar i profesor na Harvard Medical Schoolu Robert Waldinger.

Waldinger vodi harvardsku studiju o razvoju odraslih, najdužu znanstvenu studiju o sreći ikada provedenu. Prema psihijatru, koji je nedavno objavio knjigu The Good Life, formula za zdravlje i sreću ovisi o pozitivnim odnosima, piše Outside.

"Ako se redovito osjećate izolirano i usamljeno, to može biti jednako opasno kao pušenje pola kutije cigareta dnevno ili pretilost", upozorava Waldinger.

Iako su ljudi stvoreni za povezivanje, vježbanje društvene kondicije može biti teško. Naime, ne postoji jasan plan za izgradnju ili održavanje solidnog društvenog života.

"Kao mišići koji se ne koriste, zapostavljeni odnosi atrofiraju", dodaje.

Srećom, Waldingerovi podaci upućuju na djelotvorne vježbe koje svi možemo upotrijebiti kako bismo poboljšali društvenu kondiciju. Evo kako izgleda plan treninga koji je opisao u novoj knjizi.

Mapirajte svoj društveni svemir

Da biste pokrenuli društvenu kondiciju, Waldinger savjetuje da počnete sa samorefleksijom. Prvo, bilješkama otkrijte na koga trošite svoje vrijeme. Zatim se zapitajte što dajete, a što primate, zabavljate li se dovoljno s voljenima, dobivate li dovoljno emocionalne podrške.

Usredotočite se na jačanje postojećih odnosa

Umjesto da ciljate na potpuni društveni preustroj, usredotočite se na poboljšanje odnosa koje već imate. Jednostavan način da to učinite je da pitate bliske kontakte postoji li nešto čime biste mogli poboljšati vašu vezu. Na temelju njihovih odgovora, prilagodite svoju komunikaciju ili vrijeme.

Rutina

Sjajan način za podizanje i održavanje zdravih odnosa je redoviti kontakt. Nekima će biti dovoljno jedno do dva druženja tjedno, dok će drugi možda htjeti planirati dnevne prilike za povezivanje.

Stvorite nove veze

Jedna od vježbi za održavanje društvenih mišića je širenje mreže poznanstava, ali sklapanje prijateljstava u odrasloj dobi nije toliko jednostavno. Uključite se u neku aktivnost koja vas zanima i tako pronađite osobe koje imaju iste interese kao i vi. 

Radite emocionalne sklekove

I na kraju, Waldinger savjetuje da redovito radite emocionalne sklekove. To uključuje započinjanje razgovora sa strancima, zahvaljivanje ili prihvaćanje komplimenata. Počnite malim koracima, jednim do dva emocionalna skleka tjedno. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.