Je li moguće da djeluje? Hilary Duff kune se u ovu prehrambenu naviku

Foto: EPA

SIGURNO ste barem jednom odlučili na neko vrijeme odreći se slatkiša, grickalica ili omiljene brze hrane kako biste jeli zdravije ili skinuli nekoliko suvišnih kilograma. Često se spominju zabranjene namirnice, one koje bi trebalo izbjegavati, koje izazivaju grižnju savjesti ili ih se eventualno smije jesti na one dane kada ''varamo''. No jeste li znali da je to zapravo vrlo loša taktika i dugoročno ne daje nikakve rezultate? Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su upravo to - da odricanjem od određene hrane postižemo kontraefekt, odnosno naš će ga organizam samo željeti još više jer ga, logično, ne smije imati.

Glumica Hilary Duff vodi se upravo time i, kako kaže za Women's Health, nikada si ne uskraćuje nezdravu hranu. Ne krije da voli svoje tijelo, izvana i iznutra, a njezin zdrav način života, između ostalog, uključuje i uravnoteženu prehranu u kojoj je dozvoljeno baš sve. Posebno je ostala vjerna jednoj navici - da si ne postavlja nikakva ograničenja kad je riječ o hrani koju jede. ''U mojoj obitelji jedemo sve, pa čak i maslac, maslinovo ulje, sol i šećer'', kaže Hilary, koja napominje da se ipak ne smije pretjerivati. 

Tako je njezinoj djeci dopušteno jesti slatko, ali tek nakon što pojedu svoje povrće. Prestala je provoditi određene dijete koje su prilično restriktivne i to joj je, tvrdi, pomoglo da sazre kao osoba, fizički, mentalno i emocionalno. Osim toga, istraživanja provedena na ovu temu pokazala su da dugotrajno ograničavanje prehrane nije uopće održivo i kao takvo ne funkcionira. 

Naime, prema studiji provedenoj na Sveučilištu u Kaliforniji, stručnjaci su došli do podataka koji dokazuju da čak i ako ste pokušali s restriktivnom dijetom i izgubili na težini, na kraju ćete je u kratkom roku ponovno dobiti. Autori istraživanja također su objasnili da postoje jasni dokazi koji sugeriraju da je stalno gubljenje i dobivanje na težini povezano s kardiovaskularnim bolestima, moždanim udarom, dijabetesom i promjenama imunoloških funkcija.