Je li opasno plivati odmah nakon obroka? Stručnjaci imaju uglavnom dobre vijesti

Foto: Shutterstock

NAKON obilnog obroka na plaži posljednja stvar koju i odrasli i djeca žele čuti je: "Ne idi u more/bazen punog želuca. Pričekaj pola sata." Mnogi od nas odrasli su s ovim upozorenjima koja su nam odjekivala u ušima na svakoj zabavi uz bazen ili na plaži, ali pitanje je jesu li naši roditelji bili u pravu kada su postavili ovo pravilo.

Kako bi došao do pravog odgovora, HuffPost je tražio mišljenje stručnjaka – liječnika hitne pomoći dr. Jima Keanyja i medicinskog tehničara i trenera triatlona Johna Rhodesa.

Ideja da trebate pričekati s plivanjem nakon što jedete je mit koji se temelji na pogrešnom razumijevanju tjelesnih funkcija

Za početak – evo odgovora na veliko pitanje: "Nema medicinskih dokaza koji podržavaju tezu da je potrebno čekati najmanje 30 minuta nakon jela prije plivanja. Nije bilo slučajeva ili dokaza koji bi upućivali na to da je jedenje neposredno prije plivanja dovelo do utapanja", rekao je Keany.

Također je objasnio da je ovaj mit prvi put stekao popularnost zbog pogrešnog shvaćanja medicinske znanosti. U prošlosti se pretpostavljalo da sit želudac zahtijeva veću prokrvljenost svih probavnih organa, a time i manje kisika u rukama i nogama, te da to može dovesti do utapanja.

Međutim, Keany tvrdi da tijelo opskrbljuje probavne organe s više nego dovoljno kisika, baš kao i ruke i noge dok plivate.

Jesti prije plivanja može biti opasno ako se planirate baviti zahtjevnim plivačkim vježbama

Ako planirate malo rekreativnog plivanja s prijateljima nakon uživanja u jelu, niste u velikoj opasnosti. Ali ako ste profesionalni plivač i pripremate se za natjecanje, ozbiljan trening ili jednostavno imate potrebu zaplivati nešto ozbiljnije, Rhodes upozorava da se u to ne upuštate odmah nakon obroka.

"Obilan obrok, a zatim naporan trening plivanja može dovesti do gastroenteroloških smetnji, poput mučnine ili povraćanja", rekao je Rhodes.

Iste prehrambene navike koje mogu uzrokovati nelagodu u želucu na suhom također mogu dovesti do probavnih problema u vodi

Kad je Keany upitan postoji li veća vjerojatnost da će određene vrste hrane izazvati probleme više nego neke druge, rekao je da studije dosljedno pokazuju da to nije slučaj. I, prema Američkom Crvenom križu, ne morate se ograničavati s posebnim vrstama namirnica prije plivanja.

Međutim, Keany kaže da svaka indiskrecija u prehrani koja bi mogla uzrokovati želučane tegobe na suhom može dovesti do istih problema i tijekom plivanja. Prejedanje i konzumacija pretjerano začinjene ili kisele hrane također mogu uzrokovati grčeve u želucu, čak i u normalnim okolnostima, stoga je potrebno koristiti zdravorazumsku prosudbu pri takvim aktivnostima.

Alkohol, s druge strane, može biti vrlo opasan (čak i smrtonosan) u kombinaciji s plivanjem

"Alkohol može odigrati ulogu kad je u pitanju razina sigurnosti pri plivanju", rekao je Keany. "Pijenje alkohola značajno povećava mogućnost utapanja. To je zato što narušava koordinaciju, prosuđivanje, ravnotežu, reakciju na hladnoću i sposobnost sigurnog plivanja", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.