Jedan blizanac 12 tjedana jeo vegansku hranu, drugi meso pa usporedili rezultate

BLIZANCI Turner, Hugo i Ross, koji rade ekspedicije po svim kontinentima, penju se po planinama i ne zaziru ni od kakvih avantura, na sebi su napravili zanimljiv eksperiment.

Tijekom 12 tjedana, od siječnja do ožujka, Hugo (lijevo) jeo je samo vegansku hranu, dok je Ross (desno) jeo samo jeo sve, prehranu bogatu mesom.

 

 

Imali su pomoć znanstvenika s King's Collegea, koji su između ostalog pratili njihovu težinu, razinu kolesterola i tjelesnu masnoću. Njihovo je mišljenje bilo da se uspoređivanje utjecaja prehrane može smatrati legitimnijim nego u drugim slučajevima s obzirom da su genetski identični. Povrh toga, pet do šest puta tjedno su odrađivali treninge izdržljivosti jer se moraju pripremiti za svoje buduće ekspedicije. Eksperiment je završio, a rezultate su podijelili na društvenim mrežama.

Hugo je na početku eksperimenta težio 84 kilograma te s 13 posto tjelesne masnoće. Na kraju je težio oko dva kilograma manje, a zabilježeno je i smanjenje masnoće od jedan posto. Nadalje, razina kolesterola u krvi mu je pala. Nakon 12 tjedana veganske prehrane, Hugo je rekao da ima više energije, vjerojatno zato što mu razina šećera u krvi nije padala toliko često kao prije. Njegova mogućnost fokusiranja je također bila puno bolja, ali bilo je i negativnih nuspojava. Iz nepoznatih razloga, rekao je da mu se smanjio libido.

Ross je eksperiment započeo s 79,4 kilograma i 13 posto tjelesne masti. U međuvremenu je dobio oko 4 kilograma mišića i nešto manje od dva kilograma masnoća, tako povećavajući razinu tjelesne masnoće na 15 posto.

Razina kolesterola u krvi ostala je konzistentna tijekom 12 tjedana.

Naknadno su priznali da bi željeli produžiti eksperiment kako bi dobili bolje rezultate. Žele da drugi eksperiment traje najmanje 6 mjeseci do godinu dana.

Znanstvenici su također prikupili uzorke fekalija prije i nakon eksperimenta i otkrili još neke zanimljivosti. Ispada da je Hugoov mikrobiom crijeva dobio veću otpornost na kronične bolesti poput dijabetesa tipa 2 i pretilosti, što dokazuje da veganska dijeta pomaže smanjenju tih rizika.

Iako se obojica slažu u odluci da svoju prehranu obogate namirnicama biljnog podrijetla, niti jedan od njih nije prešao na veganstvo, piše Bored Panda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.