Jedenje kikirikija ima veliku prednost zbog koje je omiljeni orašasti plod

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

MNOGO je razloga za uživanje u kikirikiju i proizvodima na bazi kikirikija kao što su maslac kikirikija i ulje kikirikija, ali jedan od glavnih učinaka njegove konzumacije je da vam može pomoći da živite dulje. Da, dobro ste pročitali. Omiljen orašasti plod jedna je od najhranjivijih namirnica u kojoj možete uživati ​​i koja pritom može dodati godine vašem životu.

Kikiriki sadrži zdrave masti, proteine, vlakna i više od 25 esencijalnih nutrijenata, od B-vitamina i esencijalnih aminokiselina do minerala poput magnezija, fosfora i kalija. On također pruža širok izbor bioaktivnih spojeva za koje je studijama dokazano da pomažu zdravlju srca.

Masnoće u kikirikiju prvenstveno su mononezasićene i polinezasićene, a poznato je da obje vrste pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. American Heart Association preporučuje konzumaciju nezasićenih umjesto zasićenih masti koje se nalaze u hrani poput maslaca, punomasnih mliječnih proizvoda i masnog mesa.

Kikiriki je posebno zasitan i može pomoći u kontroli težine, zahvaljujući udjelu vlakana i proteina. Dinamični dvojac proteina i vlakana pomaže u usporavanju probave kako bi se smanjila glad i povećala sitost.

Jedna studija objavljena u JAMA-i izvijestila je da kikiriki može pomoći da živite duže i da budete zdraviji. Istraživači su otkrili da su sudionici studije koji su izjavili da uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imali znatno manju vjerojatnost od smrti bilo kojeg uzroka, osobito od srčanih bolesti. Jedna od glavnih prednosti kikirikija koja je navedena bila je njegova pristupačnost u usporedbi s drugim orašastim plodovima. Nekoliko drugih velikih studija provedenih na tisućama sudionika također je zaključilo da vam kikiriki, kao dio zdrave biljne prehrane, može pomoći da dodate više godina svom životu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.