GRICKANJE oraha umjesto keksa ili čipsa može vam produljiti život, kaže istraživanje. Naime, samo pola šake ovih ukusnih orašastih plodova dnevno znatno će smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, ali i drugih po život opasnih stanja.
Stručnjaci sa Sveučilištu u Minnesoti došli su do zaključka da ljudi koji redovito jedu orahe imaju manje kilograma i vitkiji su, a samim time imaju i niži tlak. Osim toga, nemaju toliki rizik od začepljenja krvnih žila, koji dovodi do srčanog udara, a upravo je srčani udar jedan od najčešćih uzroka smrti u svijetu.
''Naši podaci govore da ljudi koji jedu orahe imaju jedinstven tjelesni fenotip koji sa sobom nosi i druge pozitivne učinke na zdravlje, kao što je bolja kvaliteta prehrane i samim time zdraviji način života'', rekla je profesorica i autorica spomenutog istraživanja Lyn Steffen.
''Rezultati uključuju i one koji su orahe jeli još u mladosti pa sve do srednje dobi jer upravo se u tim godinama stvaraju prvi temelji za pojavu rizika od kroničnih bolesti poput bolesti srca, pretilosti i dijabetesa", dodaje Steffen.
U istraživanju je sudjelovalo tri tisuće ljudi, koje su autori studije pratili tijekom 30 godina, od njihove mladosti pa sve do njihovih 50-ih. U tom periodu pokazalo se da oni koji konzumiraju orahe na dnevnoj bazi imaju manji rizik od debljanja, visokog kolesterola, povišenog tlaka, ali i srčanog ili moždanog udara. Sve to pokazuje da se itekako isplati pojesti pola šake oraha dnevno te da bi vam to moglo spasiti život.
Orasi su bogati vlaknima, proteinima, kalcijem i zdravim biljnim mastima, uključujući višestruko nezasićene masti i omega masne kiseline, koje se bore protiv takozvanog lošeg kolesterola. Oni također pomažu pri ublažavanju upala u organizmu, koje nerijetko mogu dovesti do začepljenja krvnih žila, što uzrokuje srčani ili moždani udar.