Jednostavna navika može smanjiti rizik od demencije, tvrdi liječnica

Foto: Shutterstock

Prema istraživanju koje je provelo Alzheimer’s Research UK povodom Dana svijesti o Alzheimerovoj bolesti (21. rujna), samo trećina ljudi zna da se rizik od demencije može smanjiti. Dakle, mnogi nisu svjesni da mogu smanjiti rizik od ove bolesti koja predstavlja skup simptoma povezanih s postupnim gubitkom moždanih funkcija.

"Otprilike 40 posto slučajeva demencije moglo bi se izbjeći. Nikada nije prerano niti prekasno poduzeti korake kako biste smanjili rizik", ističe liječnica dr. Susan Mitchell za The Mirror.

Dodaje da, iako trenutno "ne postoji siguran način za prevenciju demencije", postoji puno malih koraka koje možemo poduzeti kako bismo smanjili rizik od razvoja bolesti.

Jedan od načina je svakodnevno vježbanje ili vrtlarenje. Dr. Mitchell napominje: "To ne mora biti ništa komplicirano. Što god možete učiniti, korak je naprijed." Fizička aktivnost posebno je važna jer je protok krvi do mozga ključan za zdravlje našeg mozga, pogotovo u slučaju vaskularne demencije.

Također, vježbanje ne mora značiti sate provedene u teretani. Liječnica kaže da to može biti nešto jednostavno, poput šetnje, vrtlarenja ili čak kućanskih poslova.

"Što god možete učiniti, bolje je nego ništa. Vježbanje je dobro za mentalno zdravlje, što znači da je dobro i za zdravlje mozga."

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) preporučuje otprilike 150 minuta tjelesne aktivnosti tjedno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.