Jednostavno smanjite unos kofeina bez glavobolje i umora pomoću ova 4 koraka

Foto: Shutterstock

KAD ste bili djeca, malo koji napitak izgledao vam je neprivlačnije od kave. Gorki okus i intenzivna aroma nikad nisu djelovali kao nešto primamljivo. Nakon srednje škole nešto se promijenilo i otkrili ste sve čari ispijanja tog napitka.

U nastojanju da pohvatate korak s obvezama, većina vas je počela konzumirati kavu i uvidjela prednosti koje ona pruža. Nije prošlo puno vremena i razvili ste naviku, a, može se reći, i neku vrstu ovisnosti.

Premda volite kavu i ono što vam ona pruža, možda smatrate da biste ipak trebali smanjiti njenu konzumaciju. Srećom, postoje dobre metode pomoću kojih to možete postići, a istodobno izbjeći naporne glavobolje i nelagodu koje mogu pratiti nedostatak doze kofeina na koju ste se naviknuli. Men's Health nudi savjete u četiri koraka.

Procijenite koliko kofeina stvarno pijete

Napravite popis svih kofeinskih pića koja konzumirate u danu. Iako se kofein najčešće povezuje s čajem i kavom, ne zaboravite navesti energetska, gazirana i druga bezalkoholna pića ili čak i žvakaće gume s kofeinom. Zapišite sebi natuknicu kad unesete kofein. Prema podacima klinike Cleveland, može proći i do 10 sati dok se kofein očisti iz vašeg tijela, zbog čega većina dijetetičara predlaže da ga prestanete konzumirati od podneva.

Počnite postepeno smanjivati konzumaciju

Nemojte se zanositi i donositi nagle odluke o iznenadnom prestanku jer će vas sam proces iscrpiti i zamrzit ćete ga, a vrlo vjerojatno je da ćete iskusiti glavobolju i umor tijekom dana. Cilj je smanjiti konzumaciju za 20 posto u prvom tjednu. Ako ste pili pet šalica kave u danu, smanjite dozu na četiri. Učinite isto sljedeći tjedan i onaj nakon toga, sve dok ne postignete željenu razinu konzumacije.

Pobijedite popodnevni pad energije

Ako posežete za kofeinom da biste pobijedili zastrašujući energetski pad oko 15 sati, razmislite o alternativi. Tjelovježba ili jednostavno hodanje stepenicama mogli bi vam pomoći pokrenuti tijelo i probuditi ga iz popodnevne krize. Drijemanje od 10-20 minuta i konzumacija namirnica s niskim udjelom šećera i visokim udjelom vlakana također mogu pružiti ono što trebate.

Iskrenost prema sebi po pitanju potreba

Glavni zaključak je da trebate analizirati sebe i upitati se: kako se osjećam? Ako se osjećate sjajno bez kofeina, onda je to veliko postignuće. Ali ako se ne osjećate baš dobro, u redu je dodati malu dozu u svoj dan, dok ga konzumirate svjesno i kontrolirano.