Kako i što jesti tijekom toplinskog vala?

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

GUBITAK apetita i loš san javljaju se tijekom vrućeg vremena. Uz uobičajene mjere zaštite od visokih temperatura, potrebno je poduzeti još neke mjere, odnosno prilagoditi prehranu vremenskim uvjetima. Nutricionistica Kerry Torrens za BBC Good Food je dala nekoliko važnih savjeta.

Koliko vode treba piti?

Tijekom tipičnog dana znojenjem, disanjem, mokrenjem i vršenjem velike nužde gubimo između 2 i 2.5 litre tekućine. To znači da u danu trebamo piti oko 6 do 8 čaša vode ili druge hidratantne tekućine (mlijeka, pića bez šećera, čaja i kave). Broje se i voćni sokovi i smoothieji, ali bi njihov unos trebalo ograničiti na 150 ml dnevno zbog prirodnog šećera koje sadrže. 

"Naše specifične potrebe razlikuju se ovisno o dobi, težini, spolu i količini tjelesne aktivnosti, kao i čimbenicima poput temperature i vlažnosti zraka", ističe Torrens.

Tijekom vrućeg vremena se više znojimo, a to znači da moramo češće nadoknađivati razinu tekućine. 

Što jesti?

Hrana čini 20 do 30 posto našeg unosa tekućine, a postoje neke namirnice koje sadrže više vode od drugih, ističe Kerry. Ako želimo povećati unos vode, možemo razmisliti o jagodama, krastavcima, celeru, salati, lubenici i tikvicama. 

U hidrataciji organizma pomaže i unos juha i variva. 

Može li nam hrana pomoći da se rashladimo?

Sladoled se možda čini logičnim izborom kad se želite rashladiti, ali zapravo može donijeti više štete nego koristi. 

"Hladna hrana i piće će vas rashladiti, ali kratkoročno. Konzumacija hrane povećava temperaturu jer proces probave stvara toplinu. Brzo hlađenje potaknuti hladnom hranom i pićima znači da vaše tijelo pretjerano kompenzira povećanjem osnovne temperature. Drugim riječima, na kraju će vam možda biti više vruće nego prije nego što ste pojeli sladoled", pojasnila je nutricionistica. 

Topli napici možda vam ne zvuče privlačno, ali oni zapravo mogu pomoći u regulaciji tjelesne temperature. 

Postoje li namirnice koje bismo trebali izbjegavati?

Smatra se da tijekom vrućina ne treba jesti hranu koja se teže probavlja, poput one bogate proteinima, šećerom i vlaknima. Ne preporučuje se ni začinjena hrana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.