Kalkulator spavanja pokazuje u koje vrijeme biste trebali ići u krevet svake večeri

Foto: Pexels

Ako se ujutro mučite ustati iz kreveta i odgađate alarm kako biste ostali ušuškani još samo pet minuta, velike su šanse da ne spavate dovoljno. Općenito pravilo je da odraslima treba između sedam i devet sati noćnog sna.

Kratkoročno gledano, nedostatak sna može nas učiniti podložnima stresu, tjeskobi i razdražljivosti te nas učiniti bezvoljnima i neraspoloženima. Dugoročno, nedostatak sna može povećati rizik od razvoja depresije, dijabetesa i hormonske neravnoteže. Također, može dovesti do debljanja, oslabiti imunološki sustav i učiniti nas podložnima bolestima srca.

Novi kalkulator spavanja može nam pomoći da dovoljno spavamo noću. Otkriva u koje bismo vrijeme navečer trebali ići u krevet i kada bismo se trebali probuditi, a do tog podatka dolazi na temelju prirodnih ciklusa spavanja. Sve što trebate učiniti jest odgovoriti na nekoliko jednostavnih pitanja.

Kako bismo saznali u koje vrijeme bismo trebali ići spavati, kalkulator traži da unesemo podatke o spolu, dobi i vremenu kada se obično budimo. Tada ćemo dobiti informaciju o idealnom vremenu za odlazak u krevet. Prema kalkulatoru, ženama treba 20 minuta više sna nego muškarcima.

Kalkulator vam može dati i neke personalizirane savjete za poboljšanje sna na temelju vaših dnevnih navika, prehrane i stanja od kojih patite. Dostupan je ovdje.