Kardiolozi: Ako želite smanjiti rizik od srčanog udara, trebate se odreći ove navike

Foto: Shutterstock

Kardiovaskularne bolesti najveći su uzročnici smrti u svijetu s više od 18.6 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). S obzirom na to koliko je srčani udar čest i ozbiljan, poželjno je znati kako smanjiti rizik.

Da bismo smanjili rizik od srčanog udara, ključno je prepoznati faktore rizika. Kardiolog, dr. Gregory Pontone, izdvojio je pet primarnih čimbenika koji osobu mogu izložiti povećanom riziku od srčanog udara.

1. Dob: Dr. Pontone objašnjava da su osobe starije od 65 godina izložene povećanom riziku od srčanog udara. To je zato što se masne naslage mogu nakupiti u stijenkama arterija tijekom vremena. Na kraju, ova kumulativna šteta može biti opasna, povećavajući vjerojatnost srčanog udara i bolesti srca.

2. Spol: "Muškarci se općenito suočavaju s većim rizikom od srčanog udara u usporedbi sa ženama, iako rizik za žene raste nakon menopauze", kaže dr. Pontone za Parade.

Razlog zbog kojeg su muškarci izloženi povećanom riziku jest taj što je vjerojatnije da će imati navike koje su štetne za zdravlje srca, kao što je pušenje. Osim toga, hormoni mogu imati zaštitnu ulogu i pomoći u smanjenju rizika za žene u predmenopauzi.

3. Obiteljska anamneza: Kao i kod većine drugih zdravstvenih stanja, dr. Pontone kaže da postoji veća vjerojatnost da će netko i sam doživjeti srčani udar zbog obiteljske povijesti srčanog udara.

4. Medicinska stanja: "Stanja kao što su hipertenzija, dijabetes i kronična bolest bubrega povećavaju rizik", objasnio je kardiolog.

5. Čimbenici životnog stila: Dr. Pontone kaže da sjedilački način života, nezdrava prehrana, pušenje i prekomjerno pijenje alkohola značajno povećavaju rizik od srčanog udara.

Ipak, kardiologinja dr. Harmony R. Reynolds kaže da postoji jedna navika koju bi svatko trebao izbjegavati ako želi smanjiti rizik od srčanog udara: pušenje. "Ako pušite, prestanite! Svaka cigareta koju ne popušite smanjuje rizik od srčanog udara", savjetuje ona.

Dr. Pontone se slaže: "Ako postoji jedna navika koju treba prestati ili izbjegavati kako bi se značajno smanjio rizik od srčanog udara, to je pušenje", kaže on.

Tvrdi da je pušenje glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti te može oštetiti krvne žile, povisiti krvni tlak i pridonijeti stvaranju arterijskih naslaga.

"Štetne kemikalije u duhanskom dimu ne ubrzavaju samo napredovanje ateroskleroze, već i povećavaju vjerojatnost stvaranja krvnih ugrušaka, što značajno doprinosi riziku od srčanog udara", istaknuo je.

Osim toga, oba kardiologa kažu da trebamo izbjegavati redovitu konzumaciju ultraprerađene hrane. "Nezdrava hrana povisuje kolesterol i krvni tlak te potiče debljanje i dijabetes", objašnjava dr. Reynolds.

Umjesto toga, dr. Pontone predlaže da jedemo prehranu koja uključuje puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina.

Također, oboje tvrde da je važno kontrolirati stres i redovito vježbati. "Cilj je dnevna tjelovježba od najmanje 20 minuta umjerenog intenziteta, poput brzog hodanja ili penjanja uz stepenice, ali svaka sitnica se računa. Ako sada ne vježbate, dodavanje samo pet minuta dnevno može smanjiti rizik", preporučuje dr. Reynolds.

Dakle, srčani udar se u velikoj mjeri može spriječiti.

"Smanjenje rizika od srčanog udara uključuje višedimenzionalni pristup koji uključuje usvajanje načina života zdravog za srce i prestanak štetnih navika, kao što je pušenje. Redoviti liječnički pregledi, tjelovježba i zdrava prehrana ključni su elementi sveobuhvatne strategije zdravlja srca", zaključuje dr. Pontone.