Kardiolozi tvrde da je ovo najbolja vrsta bobičastog voća koju možete jesti za srce

Foto: Pexels

BOBIČASTO voće je ukusno i vrlo zdravo, a posebno ga je dobro jesti za zdravlje srca, slažu se mnogi kardiolozi. Iako je maleno, bobičasto voće je bogato hranjivim tvarima koje su korisne za kardiovaskularno zdravlje.

Kardiolog dr. Satjit Bhusri ističe da je bobičasto voće "bogato antioksidansima poput antocijanina, elaginske kiseline i resveratrola, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upala, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti". S njime se složio i kardiolog dr. Siyab Panhwar.

Dr. Panhwar je za Parade objasnio da antioksidansi u bobičastom voću mogu "pomoći u smanjenju upala neutralizirajući štetne slobodne radikale i štiteći stanice od oštećenja". Upravo upale i slobodni radikali povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Sve vrste bobičastog voća su zdrave, ali jedne su najbolji izbor

Kada je u pitanju dnevna količina konzumiranja bobičastog voća, kardiolozi su se složili da ipak ne treba pretjerivati u konzumaciji, ali preporučuju da se ono konzumira najmanje tri puta tjedno.

"Rekao bih da odaberete svoju omiljenu bobicu (ili nekoliko njih) i uključite ih u malim količinama u svoju dnevnu prehranu", ističe dr. Panhwar.

Iako su sve vrste bobičastog voća vrlo zdrave, kardiolozi su kao najbolju opciju izdvojili kupine. Dr. Panhwar objašnjava da "kupine imaju najveći sadržaj vlakana i antioksidansa".

Kao drugi najbolji izbor, izdvojio je borovnice koje su mnogima omiljeno bobičasto voće. "Borovnice su odličan izbor zbog visokih razina antioksidansa i potencijala za poboljšanje zdravlja srca, snižavanjem krvnog tlaka i razine kolesterola", objašnjava on za Parade. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.