UMACI poput kečapa, majoneze i tartara često su neizostavan dodatak mnogim jelima. Iako su svi oni ukusni i popularni, važno je razmotriti njihov nutritivni sastav i mogući utjecaj na zdravlje. Ako vas zanima više o tome koji je od ova tri umaka najnezdraviji za zdravlje ako se često jede, više pročitajte u nastavku.
Kečap je jedan od najpopularnijih umaka na svijetu, a njegove glavne sastojke čine rajčica, octena kiselina, šećer i začini. Iako rajčica ima brojne zdravstvene prednosti, poput vitamina C i likopena, kečap koji se najčešće prodaje u trgovinama sadrži velike količine šećera i soli.
Kečap može sadržavati čak i do 20 do 30 posto šećera na 100 grama proizvoda. Prekomjeran unos šećera povezan je s povećanjem rizika od dijabetesa tipa 2, pretilosti, povećanjem lošeg kolesterola (LDL) i srčanim bolestima. Osim toga, visoki sadržaj soli može povećati rizik od visokog krvnog tlaka.
Majoneza je umak na bazi jaja, ulja, octa i senfa. Bogata je nezasićenim mastima, ali i vrlo kalorična, zbog čega mnogi paze na količinu koju konzumiraju. Majoneze često sadrže visoke količine rafiniranih biljnih ulja, koja mogu sadržavati trans masti - vrste masti koje su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Ovaj popularni umak vrlo je bogat kalorijama, oko 600 do 700 kalorija na 100 grama, a visok sadržaj masti može pridonijeti povećanju tjelesne mase i lošem zdravlju kardiovaskularnog sustava. Iako nezasićene masti mogu biti korisne, rafinirana ulja u komercijalnim majonezama često sadrže trans masti, koje negativno utječu na zdravlje, povećavajući rizik od bolesti srca i krvnih žila.
Ako volite majonezu, potražite varijante s manje kalorija koje sadrže zdrava ulja poput maslinovog ulja. Također, možete pripremiti domaću majonezu s manjom količinom ulja i jaja, čime ćete smanjiti broj kalorija i poboljšati nutritivnu vrijednost.
Tartar umak obično se priprema od majoneze, senfa, kiselih krastavaca i začina. Iako je okus tartara sličan majonezi, obično sadrži manje šećera, ali je bogatiji mastima i kalorijama. S obzirom na to da je baziran na majonezi, tartar umak također nosi sve prednosti i mane vezane uz kvalitetu ulja i prisutnost trans masti.
Ovaj umak često ima visok udio masti, posebno zasićenih masti, te može pridonijeti problemima s povišenim kolesterolom i povećanim rizikom od srčanih bolesti. Nije bogat šećerom kao kečap, ali ima visoku kalorijsku vrijednost i može negativno utjecati na pretilost ako se konzumira u velikim količinama.
Od tri umaka - kečapa, majoneze i tartara, najnezdraviji umak je kečap zbog visokog sadržaja šećera i soli. Premda je ukusan, kečap je najnezdraviji zbog visokog sadržaja šećera i soli koji mogu imati negativan utjecaj na zdravlje ako se konzumiraju u većim količinama.
Treba uzeti u obzir da to ne znači da su majoneza i tartar nužno zdravi umaci, ali su bolji odabir od kečapa. Ipak, svaki od ovih umaka može se jesti u umjerenoj količini. Ako se pazi na količinu koju unosimo, ni jedan od ovih umaka ne bi trebao uzrokovati zdravstvene probleme.