Kečap, majoneza ili tartar: Koji je umak najmanje zdrav?

Foto: Pexels

UMACI poput kečapa, majoneze i tartara često su neizostavan dodatak mnogim jelima. Iako su svi oni ukusni i popularni, važno je razmotriti njihov nutritivni sastav i mogući utjecaj na zdravlje. Ako vas zanima više o tome koji je od ova tri umaka najnezdraviji za zdravlje ako se često jede, više pročitajte u nastavku. 

Kečap

Kečap je jedan od najpopularnijih umaka na svijetu, a njegove glavne sastojke čine rajčica, octena kiselina, šećer i začini. Iako rajčica ima brojne zdravstvene prednosti, poput vitamina C i likopena, kečap koji se najčešće prodaje u trgovinama sadrži velike količine šećera i soli.

Kečap može sadržavati čak i do 20 do 30 posto šećera na 100 grama proizvoda. Prekomjeran unos šećera povezan je s povećanjem rizika od dijabetesa tipa 2, pretilosti, povećanjem lošeg kolesterola (LDL) i srčanim bolestima. Osim toga, visoki sadržaj soli može povećati rizik od visokog krvnog tlaka.

Majoneza

Majoneza je umak na bazi jaja, ulja, octa i senfa. Bogata je nezasićenim mastima, ali i vrlo kalorična, zbog čega mnogi paze na količinu koju konzumiraju. Majoneze često sadrže visoke količine rafiniranih biljnih ulja, koja mogu sadržavati trans masti - vrste masti koje su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Ovaj popularni umak vrlo je bogat kalorijama, oko 600 do 700 kalorija na 100 grama, a visok sadržaj masti može pridonijeti povećanju tjelesne mase i lošem zdravlju kardiovaskularnog sustava. Iako nezasićene masti mogu biti korisne, rafinirana ulja u komercijalnim majonezama često sadrže trans masti, koje negativno utječu na zdravlje, povećavajući rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Ako volite majonezu, potražite varijante s manje kalorija koje sadrže zdrava ulja poput maslinovog ulja. Također, možete pripremiti domaću majonezu s manjom količinom ulja i jaja, čime ćete smanjiti broj kalorija i poboljšati nutritivnu vrijednost.

Tartar

Tartar umak obično se priprema od majoneze, senfa, kiselih krastavaca i začina. Iako je okus tartara sličan majonezi, obično sadrži manje šećera, ali je bogatiji mastima i kalorijama. S obzirom na to da je baziran na majonezi, tartar umak također nosi sve prednosti i mane vezane uz kvalitetu ulja i prisutnost trans masti.

Ovaj umak često ima visok udio masti, posebno zasićenih masti, te može pridonijeti problemima s povišenim kolesterolom i povećanim rizikom od srčanih bolesti. Nije bogat šećerom kao kečap, ali ima visoku kalorijsku vrijednost i može negativno utjecati na pretilost ako se konzumira u velikim količinama.

Koji je umak najmanje zdrav?

Od tri umaka - kečapa, majoneze i tartara, najnezdraviji umak je kečap zbog visokog sadržaja šećera i soli. Premda je ukusan, kečap je najnezdraviji zbog visokog sadržaja šećera i soli koji mogu imati negativan utjecaj na zdravlje ako se konzumiraju u većim količinama. 

Treba uzeti u obzir da to ne znači da su majoneza i tartar nužno zdravi umaci, ali su bolji odabir od kečapa. Ipak, svaki od ovih umaka može se jesti u umjerenoj količini. Ako se pazi na količinu koju unosimo, ni jedan od ovih umaka ne bi trebao uzrokovati zdravstvene probleme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.