Jetra je jedan od najvažnijih organa u tijelu. Ima brojne funkcije: filtriranje krvi, uklanjanje toksina, opasnih bakterija i drugih štetnih tvari, praćenje razine aminokiselina te skladištenje vitamina.
"Jetra ima brojne važne funkcije, a glavna je proizvodnja žuči", kaže dijetetičarka Andrea Mathis. "Žuč uklanja otpad i razgrađuje masti u probavnom procesu."
Ako imate hepatitis C, virus koji pogađa jetru, ključna je prehrana koja podržava zdravlje jetre i smanjuje rizik od ciroze.
"Jetra ima veliku ulogu u metabolizmu makronutrijenata, a prekomjerni unos masnoća, šećera, soli, alkohola i prerađene hrane može joj štetiti", ističe nutricionistica Serena Poon. Uz nezdravu prehranu, jetra kod hepatitisa C radi još teže što dodatno smanjuje njezinu učinkovitost, piše Parade.
Špinat, rikola i kelj bogati su antioksidansima, vitaminima i vlaknima te podržavaju zdravlje jetre i smanjuju upale.
Zeleni čaj sadrži katehine koji detoksificiraju jetru i mogu smanjiti virusnu aktivnost hepatitisa C. Matcha je dobar izbor, ali izbjegavajte ekstrakte.
Grejp sadrži antioksidanse koji štite jetru i smanjuju upalu.
Omega-3 masne kiseline iz ove ribe smanjuju upale, trigliceride i LDL kolesterol te poboljšavaju funkciju jetre.
Maslinovo ulje smanjuje upale i oksidativni stres, te podržava regeneraciju jetre i opće zdravlje.
Povećava detoksikacijske enzime jetre i pomaže uklanjanju toksina iz krvi.
1-4 šalice dnevno mogu spriječiti rak jetre, napredovanje fibroze i smanjiti aktivnost hepatitisa C.
Bogate antioksidansima, vitaminom C i folatima, podržavaju detoksikaciju i smanjuju upale jetre.
Bogati zdravim mastima, orašasti plodovi podržavaju zdravlje jetre i poboljšavaju razine jetrenih enzima.
Chia sjemenke sadrže omega-3 masne kiseline i vlakna koja smanjuju upale, podržavaju detoksikaciju jetre te poboljšavaju probavu.
Zobena kaša bogata je vlaknima i beta-glukanima koji smanjuju masnoće u jetri i štite njezino zdravlje.