Komičarka otkrila dugo čuvanu tajnu: Nadam se da sin neće naslijediti moj poremećaj

Foto: EPA-EFE

AKO postoji nešto što znamo o Amy Schumer, osim njezine sposobnosti da svaki napeti trenutak pretoči u smijeh, to je da nikada ne bježi od istine kada je u pitanju njezin život.

Iako se neke druge slavne osobe drže podalje od svojih obožavatelja, Schumer prikazuje svoj stvarni život, one scene koje su daleko od glamuroznih ili laskavih, ali su razlog suosjećanja jer su ljudske i govore o borbama kroz koje mnogi od nas prolaze svakodnevno.

Dosad je govorila o raznim škakljivim temama

Schumer je već javno progovorila o liposukciji i trudnoći, a privukla je značajnu pozornost i pomogla educirati druge o endometriozi, zbog čega je bila podvrgnuta operaciji. Sada je otkrila da ima trihotilomaniju, inače poznatu kao poremećaj čupanja kose.

Procjenjuje se da poremećaj čupanja kose pogađa jedan do tri posto ljudi, a među djecom je podjednako zastupljena i kod dječaka i djevojčica. Kad su u pitanju odrasli, znatno češće su joj sklone žene.

Kao što istraživanja pokazuju, obično počinje tijekom puberteta i traje u prosjeku 20 godina, iako je moguć i početak ranije u djetinjstvu.

Prema klinici Cleveland, ovo stanje je karakterizirano kompulzivnim, ponavljajućim čupanjem kose s tjemena, trepavica i drugih dijelova tijela. To može dovesti do zamjetnog gubitka kose i emocionalnog stresa. Simptomi uključuju jake nagone za čupanjem kose, osjećaj olakšanja nakon čupanja, gole dijelove na mjestima na kojima je kosa počupana i prisutnost drugih ponavljajućih ponašanja usmjerenih na tijelo.

Schumer je iskreno razgovarala s Hollywood Reporterom u nedavnom intervjuu, u kojem je priznala da je trihotilomaniju nekoć smatrala "velikom tajnom" i izvorom srama.

Kako kaže, bori se s ovim mentalnim zdravstvenim stanjem još od školskih dana, kada je morala nositi periku zbog količine kose koju je počupala. Sada se nada da će se drugi osjećati manje usamljeno dok ona pokušava ukloniti stigmu s ovog problema.

"Mislila sam da bi bilo dobro da priznam i ublažim dio svog srama", rekla je, "i možda, nadam se, pomognem drugima da ublaže malo svog."

O uzrocima trihotilomanije ne zna se puno. Neki sugeriraju da se radi o kombinaciji bioloških i psiholoških čimbenika, Schumer se brine da bi poremećaj jednog dana mogao razviti njezin sin Gene. "Svaki put kad dotakne glavu, imam srčani udar", karikirala je Schumer.

"Stvarno ne želim više imati veliku tajnu", rekla je za Hollywood Reporter.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.