Željezo je ključno za pravilan rad organizma, stoga moramo biti sigurni da ga unosimo dovoljno. Kada pokušavamo unijeti ovaj ključni mineral u svoju prehranu, trebamo tražiti hranu koja je bogata njime, što uključuje meso i vegetarijanske opcije. Dijetetičarke, Caroline Susie i Julia Zumpano, popisale su 15 namirnica bogatih željezom.
1. Kamenice
"Kamenice su jedan od najboljih izvora željeza", rekla je Susie za Today. "Za osobe koje ne vole kamenice, dagnje su izvrsna zamjena."
2. Goveđa jetra
Goveđa i pileća jetra imaju vrlo visok sadržaj željeza. Te namirnice možda nisu svima omiljene, ali mogu biti od pomoći ako pokušavamo unijeti više željeza u svoju prehranu.
3. Sardine
Riba je još jedna dobra opcija za unos više željeza u obroke, osobito sardine. Porcija ove ribe sadrži 4 miligrama željeza. Druge riblje konzerve, poput tune ili lososa, također sadrže oko jednog miligrama željeza po porciji.
4. Govedina
Crveno meso izvrstan je izvor željeza, kažu stručnjaci, a govedina je na prvom mjestu.
5. Piletina
Iz nemasnog mesa možemo dobiti velike doze željeza i proteina. Na primjer, porcija pilećih prsa od otprilike 100 grama sadrži 26 grama proteina i oko jednog miligrama željeza.
6. Puretina
Puretina je još jedna dobra opcija za obogaćivanje prehrane željezom. Porcija mljevene puretine od 100 grama sadrži jedan miligram željeza.
7. Špinat
Špinat je vjerojatno najpoznatiji izvor željeza. Sto grama sirovog špinata sadrži jedan miligram željeza. Možemo ga konzumirati kao salatu, u kombinaciji s drugim izvorima željeza, poput paprika ili jagoda, kako bismo pomogli tijelu da brže apsorbira željezo.
8. Leća
Leća je savršen sastojak za juhe, variva i salate. Šalica kuhane leće prepuna je hranjivih tvari. Sadrži 18 grama proteina i 16 grama vlakana.
9. Grah
Grah i mahunarke mogu nam pomoći da dobijemo dovoljno željeza, pogotovo ako ne jedemo puno mesa.
10. Slanutak
Slanutak pruža tonu hranjivih tvari, uključujući gotovo pet grama željeza u porciji od jedne šalice. Možemo isprobati salatu od slanutka punu povrća ili ga pripremiti s omiljenom mješavinom začina za hrskavi međuobrok.
11. Rajčice
Jednostavan način da svojim sendvičima, juhama i salatama dodamo malo više željeza, su rajčice.
12. Indijski oraščići
Porcija indijskih oraščića od otprilike 28 grama sadrži gotovo dva miligrama željeza, što ove orašaste plodove čini zasitnim međuobrokom bogatim željezom.
13. Krumpir (sa korom)
Kora krumpira možda nije ukusna, ali pruža odličnu količinu hranjivih tvari, uključujući željezo. Jedan srednje veliki krumpir s ljuskom sadrži gotovo dva miligrama željeza.
14. Obogaćene žitarice
U trgovini možemo pronaći žitarice obogaćene željezom. Trebamo potražiti usitnjene žitarice, poput pšenice, i pripaziti na dodane šećere.
15. Obogaćeni kruh i riža
Ostali vegetarijanski izvori željeza uključuju kruh i rižu obogaćene željezom.
Konzumiranje namirnica bogatih željezom, poput crvenog mesa, peradi, mahunarki i orašastih plodova, ključno je za prevenciju anemije i smanjenje umora te pridonosi boljem općem zdravlju i povećanoj energiji.