Liječnica otkrila idealnu boju mokraće, koja znači da smo zdravi i dovoljno hidrirani

Foto: Shutterstock

KOLIKO često provjeravate boju mokraće? Prema stručnjacima, trebali bismo biti više upoznati s ovim pitanjem s obzirom na to da boja mokraće može ukazivati na određene zdravstvene probleme, kao i na to jeste li hidrirani ili ne. Liječnica opće prakse, dr. Zoe Williams, otkrila je koja je boja mokraće ujedno i najbolja.

Gostujući u emisiji The Morning, liječnica je pokazala tri boce vode u boji, od potpuno bistre do blijedo žute. Dok je pričala o tri bočice, liječnica je rekla da će "ove tri svima biti poznate, ali da se boja mokraće mijenja ovisno o tome koliko smo hidrirani", prenosi HuffPost. 

Dodala je da tijelo sastoji od 60 posto vode, pa čak i kada smo samo jedan ili dva posto dehidrirani, to može utjecati na raspoloženje, razinu energije i slično.

Koja je najbolja boja mokraće?

Boja mokraće najčešće ovisi o hidraciji, a liječnica objašnjava da se ljudi ne moraju uplašiti ako im je boja mokraće nakon prvog mokrenja ujutro nešto tamnija. "Ako ujutro vidite tamniju žutu mokraću, to je sasvim normalno. Ali, ako je takva i kasnije tijekom dana, to je pokazatelj da trebate piti više tekućine", objasnila je dr. Williams.

Kao najbolju boju mokraće, liječnica je istaknula boju slame ili šampanjca, koja označava dovoljnu i zdravu količinu hidracije. Međutim, ako je boja mokraće blijeda ili gotovo da nema boje, dr. Williams ističe da ste previše hidrirani. Također, za tamniju boju mokraće, koja može biti narančaste ili smeđe boje, uzrok može biti dehidracija, ali to može biti simptom i nekih zdravstvenih problema.