Određene su namirnice poznate po svojim upalnim svojstvima, što potencijalno otežava kontrolu tjelesne težine i povećava rizik od kroničnih bolesti. Takva hrana često sadrži visoke razine rafiniranih šećera, nezdravih masti i prerađenih sastojaka koji mogu izazvati upalne reakcije u tijelu ako se konzumiraju prekomjerno.
Upala je prirodni imunološki odgovor, ali kronična upala koju mogu potaknuti prehrambeni čimbenici, može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući inzulinsku rezistenciju, metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti.
Liječnica i nutricionistica otkrile su nekoliko takvih namirnica koje bismo trebali izbjegavati, jer mogu otežati mršavljenje i uzrokovati razne zdravstvene probleme.
1. Margarin
Margarin može izazvati upale zbog visokog sadržaja omega-6 masnih kiselina, osobito kada sadrži djelomično hidrogenizirana ulja ili transmasti. Osim toga, margarin se često podvrgava procesu hidrogenacije kako bi se ulja stvrdnula, što može stvoriti transmasti koje mogu uzrokovati upalu.
"Margarin je najnezdraviji od svih namaza i maslaca. Uglavnom sadrži velike količine trans-masti i proupalnih omega-6 masti - najgorih masnoća koje povećavaju loš LDL kolesterol. Osim toga, veće količine transmasti mogu uzrokovati otpornost na inzulin, što usporava metabolizam", kaže nutricionistica Nataly Komova za SheFinds.
2. Prerađeno meso
Prerađeno meso često sadrži visoke razine nezdravih masnoća, poput zasićenih masnoća i trans-masti, koje mogu doprinijeti upalama u tijelu ako se često konzumiraju. Neki prerađeni mesni proizvodi sadrže aditive, poput konzervansa i pojačivača okusa, koji mogu dodatno pridonijeti upali i problemima s metabolizmom.
"Kobasice, slanina, hrenovke i mesni delikatesi, koji su pečeni ili dimljeni, često sadrže visoke razine zasićenih masti, kao i aditive poput nitrata i nitrita, koji mogu pridonijeti upali. Prerađeno meso također je bogato kalorijama, što može dovesti do debljanja i povišenog krvnog tlaka", upozorava liječnica dr. Kezia Joy.
Također, dodaje da ove vrste mesa imaju visok udio zasićenih masti, koje mogu dovesti do pretilosti i otežati mršavljenje.
3. Crveno meso
Crveno meso ima visok udio zasićenih masnoća i može izazvati upalne reakcije u tijelu kada se pretjerano konzumira, što potencijalno može dovesti do stanja poput inzulinske rezistencije i kardiovaskularnih problema. Štoviše, crveno meso je često kalorično, a njegova česta konzumacija bez uravnotežene prehrane ili tjelesne aktivnosti može pridonijeti debljanju.
"Masni komadi crvenog mesa mogu uzrokovati upalu i debljanje ako se konzumiraju prekomjerno. Imaju visok sadržaj zasićenih masti, što može povisiti razinu lošeg LDL kolesterola i doprinijeti razvoju srčanih bolesti", zaključila je dr. Joy.